Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ:Εξόφληση οφειλών σε 48 δόσεις



Ρύθμιση «Νέα αρχή» με κίνητρα

Στόχος της ρύθμισης είναι να προσελκύσει αμέσως όσο το δυνατόν περισσότερους οφειλέτες, προκειμένου να εισρεύσει ζεστό χρήμα στα ταμεία. Όσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσει για την υπαγωγή στη «Νέα αρχή» θα μπορούν... να υπαχθούν στην «πάγια ρύθμιση», ωστόσο οι δόσεις περιορίζονται σε 12

Τη δυνατότητα να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους σε 48 δόσεις θα έχουν όσοι χρωστάνε σε Εφορίες και Ταμεία. Ο αυξημένος αριθμός δόσεων θα αφορά στη ρύθμιση που θα ονομάζεται «Νέα αρχή», ενώ από τον Ιούλιο και μετά ο αριθμός των δόσεων θα μειώνεται σταδιακά.

Στόχος της ρύθμισης είναι να προσελκύσει αμέσως όσο το δυνατόν περισσότερους οφειλέτες, προκειμένου να εισρεύσει ζεστό χρήμα στα ταμεία. Όσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για την υπαγωγή στη «Νέα αρχή» θα μπορούν να υπαχθούν στην «πάγια ρύθμιση», ωστόσο οι δόσεις περιορίζονται σε 12.

Σημειώνεται πως με βάση τον σχεδιασμό του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, από την 1η Ιουλίου το ΙΚΑ θα αναλάβει την είσπραξη των οφειλών προς όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Από το 2017 η διαδικασία θα περάσει στις εφορίες.

Στόχος της ελληνικής πλευράς στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα ήταν να διασφαλιστεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός δόσεων, ώστε να είναι η ρύθμιση ελκυστική στους οφειλέτες. Αναλυτικά, τα βασικά χαρακτηριστικά της «Νέας αρχής» είναι τα εξής:

Θα υπάρξει κεφαλαιοποίηση των οφειλών μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012. Οι οφειλές του 2013 θα πρέπει να εξοφλούνται κανονικά για την υπαγωγή στην ευνοϊκή ρύθμιση.
Οι 48 δόσεις θα ισχύουν μόνο για όσους μπουν στη ρύθμιση μέχρι και τις 30 Ιουνίου. Στη συνέχεια κάθε μήνα που περνάει θα μειώνεται και ο αριθμός των δόσεων. Για παράδειγμα, τον Ιούλιο οι δόσεις θα μειωθούν σε 47, τον Αύγουστο σε 46 και ούτω καθεξής.
Θα δοθούν οικονομικά κίνητρα για όσους επιλέξουν να εξοφλήσουν ταχύτερα τις οφειλές τους. Δηλαδή ένας οφειλέτης που έχει μπει στη ρύθμιση για 48 δόσεις, αλλά τελικά εξοφλήσει την οφειλή του σε μικρότερο διάστημα θα έχει έκπτωση (η επιστροφή θα δίνεται με την τελευταία δόση). Στην περίπτωση της εφάπαξ εξόφλησης των οφειλών προβλέπεται η μείωση κατά 50% των προσαυξήσεων.
Για μεγάλα ποσά οφειλών θα απαιτούνται αναλυτικά οικονομικά στοιχεία, τα οποία θα πιστοποιούνται από τρίτους. Θα υπάρχουν δύο «κλίμακες»: όσοι χρωστάνε κάτω από 50.000 ευρώ και όσοι χρωστάνε πάνω από 50.000 ευρώ.
Για παράδειγμα, τα φυσικά πρόσωπα θα πρέπει να δικαιολογούν τη μείωση του εισοδήματός τους με διάφορους τρόπους (όπως με βεβαίωση του εργοδότη ή αν πρόκειται για ελεύθερους επαγγελματίες με τυχόν συμβάσεις που έχουν).
Οι επιχειρήσεις που χρωστάνε πάνω από 50.000 ευρώ θα πρέπει να προσκομίσουν εγγυήσεις και δικαιολογητικά.
Δεν θα επωφεληθούν πτωχευμένες επιχειρήσεις.
Το επιτόκιο υπερημερίας θα είναι πιθανότατα 8,75%.

Η υπαγωγή στην ευνοϊκή ρύθμιση ισχύει για μία μόνο φορά. Όσοι δεν συνεχίσουν την πληρωμή θα μπορούν στη συνέχεια να υπαχθούν μόνο στην πάγια ρύθμιση οφειλών.

(ΕΘΝΟΣ 10/04/2013 – ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου