Σάββατο 6 Απριλίου 2013

ΑΙΜΟΡΡΑΓΕΙ» ΤΟ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑ


Η επικίνδυνη «γήρανση» του στρατεύματος καθιστά επιβεβλημένη την προώθηση της αναδιάρθρωσής του

Εντός του πρώτου τριμήνου του έτους, συνολικά 818 μόνιμα στελέχη και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν υποβάλει τις παραιτήσεις τους, έναντι 1.566 πέρσι. Δηλαδή, επέλεξε να... φύγει από το στράτευμα το 58% όσων το έπραξαν το 2012. Αυτή η «αιμορραγία» σε εκπαιδευμένα και πεπειραμένα στελέχη, στην πιο παραγωγική ηλικία, είναι ίσως η σημαντικότερη παρενέργεια της κρίσης και του Μνημονίου στις Ένοπλες Δυνάμεις. Με τον όρο «μόνιμα στελέχη» νοούνται οι προερχόμενοι από τις παραγωγικές σχολές των Ε.Δ. αξιωματικοί, οι μόνιμοι υπαξιωματικοί των ίδιων κατηγοριών και οι αξιωματικοί από τις αντίστοιχες σχολές υπαξιωματικών που έχουν συμπληρώσει τα απαραίτητα χρόνια προϋπηρεσίας, καθώς και οι Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠΟΠ) και οι Επαγγελματίες Μακράς θητείας (ΕΜΘ), που δεν γίνονται μεν αξιωματικοί, αλλά έχουν συμπληρώσει χρόνο προϋπηρεσίας ή δεν επιθυμούν να ανανεώσουν την υποχρέωση παραμονής τους στις Ένοπλες Δυνάμεις.

ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Τα επί μέρους επίσημα στοιχεία που παραχωρήθηκαν στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» από τα τρία γενικά επιτελεία για το πρώτο τρίμηνο του έτους είναι ενδεικτικά. Στον Στρατό Ξηράς μέχρι τις 10/3/2013 είχαν υποβάλει τις παραιτήσεις τους 410 στελέχη, από τα οποία 276 είναι αξιωματικοί και οι 134 υπαξιωματικοί. Πέρσι είχαν παραιτηθεί 808 στελέχη, από τα οποία 571 αξιωματικοί και 237 υπαξιωματικοί. Το 2011 ο συνολικός αντίστοιχος αριθμός στελεχών του ΣΞ ανερχόταν στα 498, από τα οποία οι 322 αξιωματικοί και 176 υπαξιωματικοί.

Στο Πολεμικό Ναυτικό έως τις 15/3/2013 είχαν υποβάλει τις παραιτήσεις τους 55 στελέχη, ενώ πέρσι, 309 συνολικά στελέχη όλων των κατηγοριών και βαθμών.

Στην Πολεμική Αεροπορία μέχρι τα μέσα Μαρτίου είχαν υποβάλει τις παραιτήσεις τους 253 στελέχη, από τους οποίους έξι πιλότοι, ενώ ολόκληρο τον περασμένο χρόνο είχαν υποβάλει τις παραιτήσεις τους συνολικά 449 στελέχη. Βλέπουμε, επομένως, ότι φέτος, εντός του πρώτου μόνο τριμήνου έχουν υποβάλει παραιτήσεις περισσότεροι από το 50% του συνολικού περσινού αριθμού στελεχών της Π.Α.

ΜΕΡΙΚΗ ΛΥΣΗ

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι οι οικειοθελείς αποχωρήσεις, εκτός της προφανούς «αιμορραγίας», λύνουν τα χέρια της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Αμύνης και, κατ' επέκταση, της κυβέρνησης και δεν χρειάζεται να προχωρήσουν σε «αναγκαστικές» απομακρύνσεις επιπλέον στελεχών.

Στο σημείο αυτό να τονιστεί ότι στο σύνολο του μειωμένου αριθμού στελεχών με τα οποία θα πρέπει να λειτουργούν πλέον οι Ε.Δ. χρειάζεται να συνυπολογιστούν οι κατά 40% μειωμένοι σπουδαστές των παραγωγικών σχολών αξιωματικών και υπαξιωματικών των τριών Κλάδων των Ε.Δ. που εισήχθησαν πέρσι, σε σχέση με τον αντίστοιχο του 2010. Παράλληλα, πρέπει να ληφθεί υπ' όψιν ότι από το 2011 δεν έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός και δεν έχει πραγματοποιηθεί η πρόσληψη ούτε ενός Επαγγελματία Οπλίτη. Το γεγονός αυτό -και όχι μόνο- οδηγεί σε μια εξαιρετικά επικίνδυνη «γήρανση» του στρατεύματος, παρενέργεια η οποία δημιουργεί προβλήματα και στην επάνδρωση των «ευαίσθητων» μονάδων της Θράκης και των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Η υπό διαμόρφωση κατάσταση καθιστά επιβεβλημένη την ταχύτατη προώθηση της αναδιοργανώσεως και της νέας δομής δυνάμεων, ιδίως στον Στρατό Ξηράς. Προσπάθεια που ήδη έχει προχωρήσει από τους Κλάδους, αλλά «προσκρούει» στις πολιτικές αντιδράσεις και στο λεγόμενο πολιτικό κόστος. Λέγεται, μάλιστα, χωρίς να διαψεύδεται, ότι βασική αιτία της αντικατάστασης του πρώην αρχηγού ΓΕΣ, στρατηγού Κώστα Γκίνη, ήταν το γεγονός ότι επέμενε στην ταχύτατη υλοποίηση ακριβώς αυτής της αναδιάρθρωσης.

(ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 06/04/2013 – ΛΕΩΝΙΔΑΣ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗΣ - lsblaveris@gmail.com)

__________________
Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας. Ο ΝΟΩΝ ΝΟΕΙΤΟ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου