Τρίτη 28 Μαΐου 2013

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ:ΕΦΟΡΙΑ Τεκμήρια-«φαρμάκι» την τελευταία χρονιά εφαρμογής τους

Σελίδα εκτύπωσης
Τελευταία -και ενδεχομένως φαρμακερή- είναι αυτή η χρονιά όσον αφορά τα τεκμήρια διαβίωσης.




Του Γιώργου Παππού

Ήδη, το υπουργείο Οικονομικών κινείται στον... αστερισμό των έμμεσων τεχνικών ελέγχου, μέσω των οποίων θα υπολογίζεται το πραγματικό φορολογητέο εισόδημα φυσικών και νομικών προσώπων, με βάση περιουσιακά στοιχεία και δαπάνες. Εξ αυτού του λόγου, η δήλωση των δαπανών (που αποτελούν και φέτος τεκμήριο) απαιτεί τη μέγιστη προσοχή των φορολογούμενων, προκειμένου να μη βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων από το 2014 και μετά, καθώς όλα τα στοιχεία που θα δηλωθούν φέτος θα καταχωρηθούν στον προσωπικό φάκελο κάθε φορολογούμενου, που θα εμπλουτίζεται κάθε χρόνο με νέα στοιχεία και θα ανοίγει κάθε φορά στη διαδικασία του ελέγχου.

ΤΙ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΤΕΚΜΗΡΙΟ
Κατ’ αρχήν, ως τεκμήρια λογίζονται τα εξής:
- Ιδιοκατοικούμενες ή μισθωμένες ή δωρεάν παραχωρούμενες κύριες και δευτερεύουσες κατοικίες.
- Δαπάνες επιβατικών αυτοκινήτων ΙΧ.
- Δαπάνη ιδιωτικών σχολείων.
- Δαπάνη οικιακών βοηθών (πέραν του ενός), οδηγών αυτοκινήτου, δασκάλων κοκ.
- Δαπάνες σκαφών αναψυχής.
- Δαπάνες αεροσκαφών, ελικοπτέρων και ανεμόπτερων.
- Δαπάνες δεξαμενών κολύμβησης (πισίνες).
Επίσης, στις προαναφερθείσες αντικειμενικές δαπάνες προστίθεται κι ένα ποσό ως ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης, που ορίζεται στο ποσό των 3.000 ευρώ προκειμένου για άγαμο, διαζευγμένο ή χήρο και στο ποσό των 5.000 ευρώ προκειμένου για συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση.

Η ΦΕΤΙΝΗ «ΠΑΓΙΔΑ»
Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να προσέξουν ιδιαιτέρως και λόγω του ότι φέτος κρύβεται μία ακόμη παγίδα στον πίνακα των τεκμηρίων, που αφορά εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων: η εφορία ζητά απ’ όλους όσοι έχουν στο όνομά τους ηλεκτροδοτούμενες κατοικίες (κύρια, δευτερεύουσα ή εξοχική) να συμπληρώσουν για κάθε κατοικία τον αριθμό παροχής του ρεύματος που υπάρχει στον λογαριασμό της ΔΕΗ.
Στη περσινή φορολογική δήλωση, η αναγραφή του αριθμού παροχής ρεύματος ήταν προαιρετική και συμπληρωνόταν μόνο για την κύρια κατοικία. Με αυτόν τον τρόπο, οι ελεγκτικές υπηρεσίες θα έχουν τη δυνατότητα να διασταυρώσουν αν ο αριθμός των τετραγωνικών των ακινήτων που δηλώνονται στο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης είναι ίδιος με εκείνον που αναγράφει ο λογαριασμός της ΔΕΗ και με βάση τον οποίο υπολογίζεται το έκτακτο ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ), το λεγόμενο «χαράτσι».
Σε περίπτωση που στη ΔΕΗ έχουν δηλωθεί λιγότερα τετραγωνικά, οι ιδιοκτήτες που προχώρησαν στη συγκεκριμένη παράβαση κινδυνεύουν να πληρώσουν αναδρομικά πρόστιμα λόγω μη καταβολής του ειδικού τέλους ακινήτων που αντιστοιχεί στα επιπλέον τετραγωνικά που έχουν αποκρυβεί. Επίσης, θα πληρωθούν αναδρομικά δημοτικά τέλη και Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ).

«ΠΑΡΑΘΥΡΑΚΙΑ» Πότε μπορούν να αμφισβητηθούν τα τεκμήρια
Σε κάθε περίπτωση, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τα τεκμήρια μπορούν να αμφισβητηθούν, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Συγκεκριμένα, το συνολικό ποσό της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης που προκύπτει από την κύρια και τις δευτερεύουσες κατοικίες, καθώς και αυτό που προσδιορίστηκε στους κωδικούς 707-769 και 851-858 μπορεί να αμφισβητηθεί από τον φορολογούμενο, όταν η πραγματική δαπάνη του φορολογουμένου και των μελών που τον βαρύνουν είναι μικρότερη από την αντικειμενική δαπάνη, όπως αποδεικνύεται από τον υπόχρεο με βάση πραγματικά περιστατικά ή στοιχεία.
Η επίκληση των περιστατικών αυτών μπορεί να γίνει απ’ όλους τους υπόχρεους. Ενδεικτικά, αναφέρουμε ορισμένες περιπτώσεις:
1. Όσοι υπηρετούν τη στρατιωτική θητεία τους στις ένοπλες δυνάμεις.
2. Όσοι είναι φυλακισμένοι.
3. Όσοι νοσηλεύονται σε νοσοκομείο ή κλινική.
4. Όσοι είναι άνεργοι, για το χρονικό διάστημα που δικαιούνται βοηθήματος ανεργίας.
5. Όσοι συγκατοικούν με συγγενείς πρώτου βαθμού και έχουν μειωμένες δαπάνες διαβίωσης, επειδή αποδεικνύεται ότι στις δαπάνες συμβάλλουν οι συγγενείς αυτοί, οι οποίοι πραγματοποιούν εισόδημα από εμφανείς πηγές.
6. Οι ορφανοί ανήλικοι, οι οποίοι έχουν στην κυριότητά τους επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης από κληρονομιά του πατέρα ή της μητέρας τους.
7. Όσοι προσκομίζουν στοιχεία, από τα οποία αποδεικνύεται ότι από γεγονότα ανώτερης βίας πραγματοποίησαν δαπάνη μικρότερη από την αντικειμενική.

ΑΠΛΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ
Για παράδειγμα στην περίπτωση που φορολογούμενος/-η δεν έχει πληρωθεί για έναν ολόκληρο χρόνο από την εργασία του και δεν έχει κανένα άλλο εισόδημα, ούτε αυτός ούτε ο/ η σύζυγός του, τότε το ποσό της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης που προκύπτει από την ιδιοκτησία ΙΧ αυτοκινήτου αμφισβητείται και δεν υπολογίζεται.
Ο φορολογούμενος που επικαλείται τα πιο πάνω περιστατικά έχει υποχρέωση να υποβάλει μαζί με τη δήλωσή του και τα αναγκαία δικαιολογητικά, καθώς και δικαιολογητικά που να αποδεικνύουν ότι πραγματοποίησε δαπάνη μικρότερη από την αντικειμενική, τα οποία, αφού εξεταστούν από τον αρμόδιο προϊστάμενο της ΔΟΥ, γίνονται αποδεκτά ή απορρίπτονται αιτιολογημένα.
Στις προαναφερθείσες περιπτώσεις «01» και «05», η διαφορά μεταξύ της αντικειμενικής και της πραγματικής δαπάνης λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό της συνολικής αντικειμενικής δαπάνης του γονέα ή του τέκνου που συμβάλλει στις δαπάνες διαβίωσης του υπόχρεου. Αν πρόκειται για τους γονείς, η διαφορά αντικειμενικής δαπάνης καταλογίζεται σ’ εκείνον που έχει το μεγαλύτερο εισόδημα.

ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ Πώς να υπολογίσετε τι ποσό πρέπει να συγκεντρώσετε
Φορολογούμενος έγγαμος έχει ιδιόκτητη κατοικία 120 τετρ. μ., ένα εξοχικό 80 τετρ. μ. και αυτοκίνητο τετραετίας, 1.800 κυβικών εκατοστών. Δηλώνει εισόδημα 15.100 ευρώ, καλύπτοντας τα τρία τεκμήρια διαβίωσης, με βάση τα οποία το τεκμαρτό του εισόδημα ανέρχεται σε 15.000 ευρώ. Υπολογίζει το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων στο 25% επί των 15.100 ευρώ (ήτοι, ανέρχεται σε 3.775 ευρώ) και το δηλώνει στον ανάλογο κωδικό.
Με βάση τα παραπάνω, ο αναλογούν φόρος διαμορφώνεται στα 1.258 ευρώ. Όμως, η εφορία, κατά την εκκαθάριση της δήλωσης, θα υπολογίσει μεγαλύτερο φόρο, λαμβάνοντας υπόψη το τεκμήριο των 2.500 ευρώ (5.000/2)! Έτσι, θα καθορίσει το ποσό των αποδείξεων που θα έπρεπε να δηλωθεί στα 4.400 ευρώ (εισόδημα 17.600Χ25%) και, συνεπώς, θα επιβάλει φόρο 10% επί της διαφοράς των αποδείξεων (4.400-3.775=1.025 ευρώ), δηλαδή ποσό 102,5 ευρώ.
Επιπλέον, θα υπολογίσει και αυξημένο φόρο με βάση την κλίμακα, αφού το τεκμαρτό εισόδημα του συγκεκριμένου φορολογούμενου διαμορφώνεται στα 17.600 ευρώ, έναντι δηλωθέντος 15.100 ευρώ, με το ποσό του αναλογούντος φόρου να διαμορφώνεται στα 1.595 ευρώ. Συνεπώς, η πρόσθετη επιβάρυνση θα ανέλθει στα 337 ευρώ, με τον συνολικό επιπλέον φόρος στα 439,5 ευρώ.

ΟΙ ΠΑΓΙΔΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΘΕΤΟΙ ΦΟΡΟΙ
Φορολογούμενος άγαμος διαμένει σε ιδιόκτητο διαμέρισμα 100 τετρ. μ., σε περιοχή με αντικειμενική τιμή κάτω από 2.799 ευρώ, και έχει στη κατοχή του ένα ΙΧ αυτοκίνητο 1.400 κυβικών εκατοστών, παλαιότητας 5 ετών. Το τεκμαρτό εισόδημά του ανέρχεται σε 9.700 ευρώ (4.500 ευρώ το τεκμήριο για το διαμέρισμα και 5.200 ευρώ για το αυτοκίνητο).
Δήλωσε εισόδημα 9.700 ευρώ (ποσό που καλύπτει τα τεκμήρια διαβίωσης) και υπολόγισε ότι, με βάση τα τεκμήρια για την κατοχύρωση του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ, απαιτούνται αποδείξεις ύψους 2.425 ευρώ (9.700Χ25%), ποσό που ανέγραψε στον σχετικό κωδικό της φορολογικής δήλωσης (049).
Όμως, στην εκκαθάριση της δήλωσης, η εφορία θα υπολογίσει, πέραν των τεκμηρίων του διαμερίσματος και του αυτοκινήτου, πρόσθετο τεκμήριο 3.000 ευρώ, το οποίο θα προσθέσει στα υπόλοιπα, για να προσδιορίσει το συνολικό τεκμαρτό εισόδημα. Έτσι, θα τον φορολογήσει για εισόδημα 12.700 ευρώ και όχι 9.700 ευρώ! Αυτό σημαίνει ότι ο φορολογούμενος θα χρεωθεί με επιπλέον φόρο 75 ευρώ, λόγω έλλειψης αποδείξεων (θα έπρεπε να δηλώσει ποσό 25% επί των 12.700 ευρώ και όχι επί των 9.700 ευρώ, άρα λείπουν αποδείξεις 750 ευρώ και επί της διαφοράς επιβάλλεται φοροποινή με συντελεστή 10%).

ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ Η ΚΛΙΜΑΚΑ
Ταυτόχρονα, ενώ στο εισόδημα των 9.700 ευρώ ο αναλογούν φόρος (με βάση την κλίμακα) είναι 460 ευρώ, στο εισόδημα των 12.700 ευρώ διαμορφώνεται στα 826 ευρώ και, συνεπώς, η επιπλέον επιβάρυνση ανέρχεται σε 366 ευρώ. Αυξημένο θα είναι και το ποσό της εισφοράς αλληλεγγύης (1%), λόγω αύξησης του εισοδήματος. Συνολικά, ο συγκεκριμένος φορολογούμενος θα χρεωθεί με πρόσθετο φόρο 441 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου