Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ : ΦΟΡΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Ποιους ζημιώνει και ποιους ωφελεί ο νέος φόρος ακινήτων – «Καίγονται» όσοι έχουν οικόπεδα


860C16994348167E21A636021448F07B
Στα ύψη αναμένεται να εκτοξευτούν οι φόροι για όσους κατέχουν μονοκατοικίες σε αστικές περιοχές, εξοχικές κατοικίες, οικόπεδα και αγροτεμάχια, καθώς και για όσους έχουν ξενοίκιαστα μη ηλεκτροδοτούμενα διαμερίσματα και κτίσματα επαγγελματικής στέγης, από τη στιγμή που θα τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την επιβολή ενιαίου φόρου ακινήτων από το 2014.
Τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου συστήματος είναι:
* Από 1,8 έως και 20 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο η επιβάρυνση για σπίτια, καταστήματα, λοιπά κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα
* Ο φόρος θα επιβάλλεται και στα μη ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα.
* Από 1 έως και 60 ευρώ το στρέμμα ο φόρος για τα αγροτεμάχια, τους αγρούς, τους βοσκοτόπους και τις λοιπές εκτάσεις γης που βρίσκονται σε περιοχές εκτός σχεδίων πόλεων.
* Χωρίς αφορολόγητο όριο και χωρίς εξαίρεση για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θα εφαρμόζεται το νέο φορολογικό καθεστώς.
* Θα προβλέπονται μόνο οι εξαιρέσεις και οι απαλλαγές για τους ανέργους, τους πολυτέκνους και τους αναπήρους, που ισχύουν και με το «χαράτσι» στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο προβλέπει ότι ο νέος φόρος ακινήτων που θα επιβάλλεται από την 1η-1-2014 στις κατοικίες, τα λοιπά κτίσματα και τα εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα θα υπολογίζεται με βάση τον αριθμό των τετραγωνικών μέτρων κι όχι με βάση την αξία των συγκεκριμένων ακινήτων. Συγκεκριμένα, ο φόρος για τα ακίνητα αυτά θα ξεκινά από 1,8 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και θα κλιμακώνεται σε υψηλότερα επίπεδα ανάλογα με τα τυχόν πρόσθετα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά γνωρίσματα κάθε ακινήτου.
Επιπλέον, το σχέδιο του υπουργείου προβλέπει τη φορολόγηση όλων ανεξαιρέτως των εκτάσεων γης που βρίσκονται εκτός σχεδίων πόλεων, θα γίνεται με βάση το στρέμμα και με την εφαρμογή ξεχωριστής κλίμακας συντελεστών, που θα ξεκινούν από το επίπεδο του 1 ευρώ ανά στρέμμα.
Ουσιαστικά, με βάση το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων θα είναι μια παραλλαγή του «χαρατσιού» (του Εκτάκτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών ή ΕΕΤΗΔΕ) που επιβλήθηκε το 2011 και το 2012 μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος σε όλα τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα και συνεχίζει να επιβάλλεται και φέτος με την ονομασία «Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων». Οι διαφορές που θα έχει το νέο καθεστώς φορολόγησης σε σύγκριση με το «χαράτσι» θα είναι τρεις:
α) Ο νέος φόρος θα επιβαρύνει πλέον και τα εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα καθώς και όλες τις εκτάσεις γης εκτός σχεδίων πόλεων. Δεν θα προβλέπεται εξαίρεση για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
β) Η κλίμακα υπολογισμού του νέου φόρου θα έχει πολύ περισσότερα κλιμάκια και πολύ περισσότερους συντελεστές σε σύγκριση με την κλίμακα υπολογισμού του ΕΕΤΗΔΕ και του ΕΕΤΑ.
γ) Ο νέος φόρος δεν θα εισπράττεται μέσω των λογαριασμών ρεύματος αλλά μέσω των υπηρεσιών του ίδιου του υπουργείου Οικονομικών, δηλαδή με ειδοποιητήρια που θα αποστέλλει στους ιδιοκτήτες ακινήτων η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου.
Πολλοί ζημιώνονται…
Από την επιβολή του νέου αυτού φόρου αναμένεται να ζημιωθούν:
Χαράτσι και για το σπίτι και για το οικόπεδο: Εκατομμύρια ιδιοκτήτες που κατέχουν μονοκατοικίες σε αστικά κέντρα και εξοχικές κατοικίες, καθώς θα πληρώσουν «χαράτσι» σαν αυτό που καταβάλλουν τώρα μέσω ΔΕΗ όχι μόνο για τα κτίσματα αλλά και για τα οικόπεδα στα οποία έχουν ανεγερθεί τα κτίσματα.
Το χαράτσι που θα πληρώσουν για κάθε τετραγωνικό μέτρο θα ξεκινά από 1,8 ευρώ και θα φθάνει μέχρι και τα 20 ευρώ. Όλοι όσοι κατέχουν αγροτεμάχια, αγρούς και λοιπές εκτάσεις γης σε περιοχές εκτός σχεδίων πόλεων, ακόμη και οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, καθώς θα πληρώσουν φόρο για πρώτη φορά και για τα ακίνητα αυτά. Ο φόρος θα ξεκινά από 1 ευρώ το στρέμμα και θα μπορεί να φθάσει μέχρι και τα 60 ευρώ το στρέμμα.
Πληρώνουν ξενοίκιαστα και μη ηλεκτροδοτούμενα: Εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ξενοίκιαστων και μη ηλεκτροδοτούμενων διαμερισμάτων, μονοκατοικιών και κτισμάτων επαγγελματικής στέγης. Οι ιδιοκτήτες αυτοί δεν πληρώνουν σήμερα «χαράτσι» μέσω λογαριασμών ρεύματος, καθώς τα ακίνητά τους δεν ηλεκτροδοτούνται.
Με το νέο καθεστώς θα πληρώνουν φόρο από 1,8 έως και 20 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, παρά το γεγονός ότι τα ακίνητά τους αυτά είναι «κενά» και δεν αποδίδουν καθόλου εισόδημα.
… λίγοι ωφελούνται
Κατοικίες χωρίς οικόπεδο σε «φθηνές» περιοχές: Ευνοημένοι από το νέο φορολογικό καθεστώς θα είναι μόνο όσοι κατέχουν κατοικίες χωρίς οικόπεδα ή αγροτεμάχια σε περιοχές όπου οι αξίες των ακινήτων είναι χαμηλές. Οι φορολογούμενοι αυτοί θα πληρώσουν πολύ λιγότερα από αυτά που καταβάλλουν τώρα με το «χαράτσι» στις ηλεκτροδοτούμενες επιφάνειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου