Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

Ψαλίδι στις συντάξεις του Δημοσίου (και αποστράτων) με τρικ στις κρατήσεις (ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ)

450.000 ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΘΑ ΔΟΥΝ ΝΑ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Η ΕΙΣΦΟΡΑ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ

Αλλάζουν οι κρατήσεις για 450.000 συνταξιούχους του Δημοσίου από τον Δεκέμβριο, καθώς, όπως αποκαλύπτει σήμερα ο Τύπος της Κυριακής, η εισφορά ασθένειας 4% δεν θα επιβάλλεται στο ποσό της σύνταξης που μένει μετά τις περικοπές, αλλά θα...
υπολογίζεται εξαρχής στο αρχικό (ονομαστικό) ποσό που έπαιρναν οι συνταξιούχοι πριν από τις μειώσεις του Μνημονίου!

Ένας συνταξιούχος που το 2009 είχε σύνταξη 2.000 ευρώ και έφτασε να παίρνει 1.510 ευρώ, πληρώνει σήμερα την εισφορά για ασθένεια (4%) στο ποσό των 1.510, δηλαδή έχει κράτηση 60 ευρώ το μήνα. Από τον Δεκέμβριο όμως, σύμφωνα με εγκύκλιο που υπογράφτηκε πρόσφατα από το υπουργείο Οικονομικών έπειτα από συνεννόηση με το υπουργείο Εργασίας, αλλά δεν έχει ακόμη δημοσιευτεί, η εισφορά 4% θα υπολογίζεται στο αρχικό ποσό, δηλαδή στα 2.000 ευρώ, που σημαίνει ότι η κράτηση αυξάνεται κατά 20 ευρώ και ανεβαίνει στα 80 ευρώ το μήνα!
Η αλλαγή αυτή, σύμφωνα με το περιεχόμενο της σχετικής εγκυκλίου που αποκαλύπτει σήμερα ο «ΤτΚ», αποφασίστηκε υπό την «απειλή» ενός νέου χρηματοδοτικού κενού της τάξης των 120 εκατ. ευρώ που θα προκαλούνταν στον ΕΟΠΥΥ αν όλα τα Ταμεία εφάρμοζαν και αυτά τον υπολογισμό της κράτησης για ασθένεια όπως κάνει το Δημόσιο, δηλαδή στο ποσό της σύνταξης που μένει μετά τις περικοπές και όχι στο αρχικό και υψηλότερο ποσό που είχαν οι συνταξιούχοι πριν από τις μειώσεις.

Το θέμα συζητήθηκε εκτενώς μέσα στο καλοκαίρι ανάμεσα στο υπουργείο Εργασίας και το υπουργείο Οικονομικών και αποφασίστηκε να αλλάξει ο τρόπος που γίνεται η κράτηση ασθένειας από τους 450.000 συνταξιούχους του Δημοσίου, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε τα δυο υπουργεία να αποδεχτούν ότι η κράτηση ασθένειας θα έπρεπε να επιβάλλεται και για τους συνταξιούχους του ΙΚΑ και των υπόλοιπων Ταμείων στα ποσά που μένουν μετά τις μειώσεις του Μνημονίου, ενώ σήμερα επιβάλλουν την κράτηση στα ποσά που είχαν πριν από τις περικοπές!


Με τον τρόπο αυτό θα υπήρχε «αύξηση» στις συντάξεις του ΙΚΑ και των άλλων Ταμείων ως και 50-70 ευρώ το μήνα, αλλά η «αύξηση» αυτή ουσιαστικά θα είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν τα έσοδα του ΕΟΠΥΥ κατά 120 εκατ. ευρώ αφού οι συνταξιούχοι θα πλήρωναν λιγότερα!

Αντί λοιπόν να μειωθούν κατά 50-70 ευρώ οι κρατήσεις για 1,6 εκατ. συνταξιούχους του ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και λοιπών Ταμείων, αποφασίστηκε να αυξηθούν οι κρατήσεις στις συντάξεις των 450.000 συνταξιούχων του Δημοσίου και να πληρώνουν όλοι (και του ΙΚΑ και του Δημοσίου) εισφορά ασθένειας επί της αρχικής σύνταξης.


Επιβάρυνση

Η αύξηση στις κρατήσεις ασθένειας από τους συνταξιούχους του Δημοσίου πρακτικά οδηγεί σε μια πρόσθετη επιβάρυνση, που ανάλογα με το ποσό σύνταξης κυμαίνεται από 6 μέχρι 45 ευρώ το μήνα. Περισσότερο μάλιστα θα επιβαρυνθούν οι συνταξιούχοι των ειδικών μισθολογίων, οι πανεπιστημιακοί, οι δικαστικοί και κυρίως οι πρώην υπουργοί, βουλευτές και δήμαρχοι που είχαν υψηλότερες των 4.000 ευρώ συντάξεις πριν από το Μνημόνιο!

Μειώσεις έως και 45 ευρώ το μήνα

ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ, οι 450.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου, όπως φαίνεται στον αποκαλυπτικό πίνακα που επεξεργάστηκε ο «ΤτΚ», θα κληθούν να πληρώνουν επιπλέον από 6 έως 15 ευρώ κάθε μήνα για περίθαλψη, ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο αυτή η προσαρμογή να γίνει αναδρομικά από την 1η/1/ 2013. Σε αυτή την περίπτωση η συνολική επιβάρυνση θα ξεπερνά τα 500 ευρώ και θα πρέπει να μοιραστεί σε δόσεις.

Ένας συνταξιούχος που είχε 2.150 ευρώ αρχική σύνταξη (στις 31/12/2009 πριν από το Μνημόνιο) και σήμερα μετά από όλες τις περικοπές έφτασε να παίρνει 1.597 ευρώ, πληρώνει σήμερα εισφορά 4% για ασθένεια στο ποσό των 1.597 ευρώ, δηλαδή έχει κράτηση 63,8 ευρώ το μήνα και η σύνταξη που παίρνει (πριν από το φόρο) είναι 1.533 ευρώ. Από τον Δεκέμβριο η κράτηση 4% θα επιβάλλεται στο αρχικό ποσό, δηλαδή στα 2.150 ευρώ, και θα αυξηθεί στα 86 ευρώ. Μάλιστα τα 86 ευρώ δεν θα αφαιρούνται από το ποσό των 2.150 ευρώ έτσι ώστε να επαναπροσδιοριστούν όλες οι μειώσεις του Μνημονίου, αλλά θα αφαιρούνται από το ποσό σύνταξης που θα μένει μετά τις περικοπές. Έτσι από τη σύνταξη των 1.597 ευρώ θα αφαιρείται η «νέα» κράτηση ασθένειας των 86 ευρώ και το ποσό σύνταξης πριν από το φόρο πέφτει στα 1.511 ευρώ.


ΔΕΙΤΕ ΤΟΝ ΣΧΕΤΙΚΟ ΠΙΝΑΚΑ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου