Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ


Οι προσπάθειες καταγραφής δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, αλλά η αξία αυτών των «φιλέτων» υπολογίζεται σε πολλά δισ.

Μία τεράστια ακίνητη περιουσία του υπουργείου Εθνικής Αμύνης, που ανήκει στο Ταμείο Εθνικής Αμύνης και, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνει... 2.085 ακίνητα κάθε είδους, από τα οποία τα 1.275 είναι «υπό στρατιωτική χρήση» (στρατόπεδα, αεροδρόμια, ναυτ. εγκαταστάσεις κ.λπ.), είναι το «φιλέτο» που η τρόικα ζητά επειγόντως να «αξιοποιηθεί», προκειμένου να μειωθεί το εθνικό χρέος. Σημειώνεται ότι από τα 1.275 ακίνητα, περίπου 45-50 πρόκειται να «αδειάσουν», καθώς, στο πλαίσιο της εν εξελίξει αναδιοργανώσεως των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που βρίσκονται κυρίως στην ηπειρωτική Ελλάδα, οι συγκεκριμένες μονάδες θα μετασταθμεύσουν ή θα διαλυθούν!

ΕΠΙ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ. Για πρώτη φορά, η τεράστια περιουσία του ΤΕΘΑ επιχειρήθηκε να καταγραφεί το 2006, έπειτα από σχετική πρωτοβουλία του τότε υφυπουργού, Γιάννη Λαμπρόπουλου, και ανερχόταν σε 1.477 ακίνητα, συνολικής εκτάσεως 251.500 στρεμμάτων, σε όλη την Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στον αριθμό αυτό συμπεριλαμβάνονταν αστικά ακίνητα, από διαμερίσματα μέχρι κτίρια γραφείων που έχουν περιέλθει στο ΤΕΘΑ από δωρεές και κληρονομιές. Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι, σύμφωνα με τον νόμο, τυχόν κατάργηση ενός ΝΠΔΔ, όπως είναι το ΤΕΘΑ, σημαίνει αυτομάτως και εκκαθάριση των περιουσιακών του στοιχείων υπέρ του Δημοσίου.

Πιο πρόσφατα, επί των ημερών του Πάνου Παναγιωτόπουλου, επιχειρήθηκε πιο λεπτομερής καταγραφή, καθώς το ΤΕΘΑ φαινόταν να αγνοούσε ότι τα υπό την κατοχή του τεμάχια ήταν πολύ περισσότερα. Τελικά, η «λίστα» που δόθηκε στον υπουργό από τη διοίκηση του ΤΕΘΑ έχει 2.085 ακίνητα, στα οποία, εκτός από τα αστικά κτίρια, περιλαμβάνονται και πολλά στρατόπεδα σε όλη την Ελλάδα που έχουν περιέλθει «αναγκαστικά» εντός του αστικού ιστού των πόλεων, κάτι που βεβαίως αυξάνει την αξία τους και συνακόλουθα την -κατά την τρόικα- οικονομική τους αξία «προς αξιοποίηση».

ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ. Στο παρελθόν δεν έγινε καμία προσπάθεια αξιοποιήσεως όλης αυτής της περιουσίας. Μάλιστα, διάφοροι ΥΠΕΘΑ με αποφάσεις τους παραχωρούσαν πρώην στρατόπεδα χιλιάδων στρεμμάτων στους δήμους για να φυτευτεί πράσινο ή σε άλλα υπουργεία για την εγκατάσταση των υπηρεσιών τους και για αθλητικές εγκαταστάσεις στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, δίχως να εισπράττει ούτε 1 ευρώ το ΤΕΘΑ. Αυτό συνέβη για παράδειγμα με το Στρατόπεδο Ντούνη στον Διόνυσο ή με την έκταση που δόθηκε στου Γουδή όπου κατασκευάστηκε το Badminton για τους Ολυμπιακούς Αγώνες (το οποίο σήμερα λειτουργεί ως πολυχώρος-θέατρο 3.000 θέσεων με πολλά έσοδα) ή με το Στρατόπεδο Καρατάσιου στη Θεσσαλονίκη, που οι πέριξ δήμοι και πολιτιστικοί σύλλογοι θέλουν να μετατρέψουν σε «χώρο πράσινου», και τόσα άλλα.

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ. Είναι γεγονός ότι η περιουσία του ΥΠΕΘΑ είναι τεράστια και ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, καθώς και ότι, αν αξιοποιηθεί καταλλήλως, θα αποφέρει μεγάλα έσοδα όχι στις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά γενικότερα στο ελληνικό κράτος. Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο να γίνει -τουλάχιστον την παρούσα χρονική στιγμή-, καθώς το ΥΠΕΘΑ δεν έχει τεκμηριωμένη αποτίμηση της ακινήτου περιουσίας του.

Σήμερα, υπάρχει σχετική πρόταση του ΤΕΘΑ αναφορικά με τον εκσυγχρονισμό του και τον μετασχηματισμό του σε έναν σύγχρονο, αξιόπιστο και ικανό διακλαδικό φορέα του υπουργείου. Αυτός θα έχει ως στόχο την αποτελεσματική διαχείριση και αξιοποίηση της ακινήτου περιουσίας που διαθέτει, σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο περί συστάσεως και λειτουργίας του (Ν.4407/1929), μέσω ενός ολοκληρωμένου μηχανογραφημένου πληροφοριακού συστήματος. Σκοπός θα είναι η πλήρης καταγραφή, αποτίμηση και παρακολούθηση της ακινήτου περιουσίας του Ταμείου, ώστε οι αρμόδιοι να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή «τι τρέχει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου