Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Αθανάσιος Δαβάκης, υφυπουργός Εθνικής Άμυνας στον ΓΙΩΡΓΟ ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟ («Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ»)



«Η διατήρηση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας είναι επιβεβλημένη»

Τη διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξει καμία περαιτέρω μείωση στις απολαβές των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων μέχρι και το επόμενο τουλάχιστον έτος δίνει μιλώντας στην «Ε» ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αθανάσιος Δαβάκης.

Ταυτόχρονα εκφράζει την... αισιοδοξία του για την αποκατάσταση αδικιών που είχαν γίνει κατά τα προηγούμενα χρόνια, όπως η κατάργηση των «ημερών εκτός έδρας».

Παράλληλα, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρεται στα νέα δεδομένα που δρομολογεί τόσο σε επίπεδο καθημερινότητας των στελεχών των Ε.Δ. όσο και υποδομών των στρατιωτικών εγκαταστάσεων, όπως η αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ. Τονίζει την αναγκαιότητα διατήρησης της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, εξηγώντας ταυτόχρονα το κυβερνητικό σχέδιο που αφορά στην ενοποίηση των τριών Μετοχικών Ταμείων.

Επεξεργάζεστε κάποιο σχέδιο ενοποίησης των Μετοχικών Ταμείων και εάν ναι, τι θα προβλέπει αυτό;

Πριν από την υλοποίηση οποιουδήποτε σχεδίου πρέπει να υπάρχει ανάλογη μελέτη από ανεξάρτητο φορέα για τη διασφάλιση της αμεροληψίας, η οποία να παρουσιάζει αναλυτικά όλα τα οικονομικά δεδομένα. Καμία ενοποίηση δεν πρόκειται να προχωρήσει αν δεν διασφαλιστεί εκ των προτέρων η λειτουργικότητα και η αποτελεσματικότητά της. Δική μας πρόθεση είναι η εξυγίανση των Ταμείων, η οποία μάλιστα εν πολλοίς έχει επιτευχθεί χάρη στη χρηστή διαχείριση, αφού το ΜΤΝ και το ΜΤΑ θα έχουν φέτος πλεόνασμα στους ισολογισμούς τους, για πρώτη φορά ύστερα από τρία χρόνια. Αυτό είναι ένα πρώτο βήμα. Όσον αφορά στην πιθανή ενοποίηση των Μετοχικών Ταμείων, αυτή είναι μια απόφαση που θα προκύψει μόνο αν και εφόσον η μελέτη που θα διενεργηθεί καταλήξει σε θετικά συμπεράσματα για τη βιωσιμότητα του νέου φορέα, καθώς δικό μας μέλημα είναι η διασφάλιση της λειτουργίας των Μετοχικών Ταμείων και η αύξηση των εσόδων τους, επ' ωφελεία όχι μόνο της σημερινής γενεάς αξιωματικών, αλλά και των μελλουσών.

Τι σημαίνει για τις Ε.Δ. το «λουκέτο» ή η ιδιωτικοποίηση των ΕΑΣ και της ΕΛΒΟ;

Τα δεδομένα για την αμυντική βιομηχανία της χώρας έχουν ήδη μελετηθεί, τόσο από το ΥΠΕΘΑ όσο και από υπουργείο Οικονομικών, ώστε να υπάρξει η καλύτερη δυνατή λύση για τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς της. Οι προτάσεις της κυβέρνησης θα τεθούν επί τάπητος στη διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους της Τρόικας, οι οποίοι πιστεύω θα κατανοήσουν πως ορισμένες αποφάσεις, όπως αυτές που αφορούν στην άμυνα και την ασφάλεια μιας χώρας, πρέπει να λαμβάνονται ύστερα από μελέτη πολλών διαφορετικών παραγόντων και όχι μόνο κάνοντας αριθμητικές πράξεις και προσθαφαιρέσεις. Μια χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως εταιρεία υπό εξυγίανση, ιδίως μάλιστα όταν η Ελλάδα αποτελεί παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας σε μια ευρύτερη περιοχή. Πιστεύω λοιπόν, πως στην παρούσα χρονική συγκυρία, με τις τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις και την αστάθεια που επικρατεί στην περιοχή της Μεσογείου, η διατήρηση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας είναι επιβεβλημένη για τη διατήρηση των ισορροπιών και τη διασφάλιση της ειρήνης και της ασφάλειας.

Τα τελευταία τρία χρόνια οι κυβερνήσεις έχουν πάρει μια σειρά από μέτρα που πλήττουν το εισόδημα των στελεχών των Ε.Δ. Ποιο θεωρείτε ως το πιο άδικο από αυτά και το οποίο κατά τη γνώμη σας θα έπρεπε να έχει ήδη αλλάξει;

Γνωρίζετε ότι έπειτα από σκληρές διαπραγματεύσεις έχουμε ήδη κατορθώσει το 2014, τουλάχιστον, να μην υπάρξει καμία περαιτέρω μείωση στις απολαβές των στελεχών μας. Θα μου πείτε, αυτό δεν είναι αρκετό. Όμως είναι μια αρχή, στην τεράστια προσπάθεια που συνεχίζεται, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό και σε συνεργασία με τη στρατιωτική ηγεσία, ώστε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που έχουν προκύψει από τη σκληρή εισοδηματική πολιτική και να βρούμε τρόπους αποκατάστασης των αδικιών. Και είμαι αισιόδοξος πως αυτές οι αδικίες θα αποκατασταθούν.

Όπως αυτή της κατάργησης των «ημερών εκτός έδρας», το οποίο χορηγούνταν μέχρι τέλους του 2012 στο στρατιωτικό προσωπικό που υπηρετεί στη Θράκη, στα παραμεθόρια νησιά του Αιγαίου και στις Μονάδες Προκαλύψεως ως αντιστάθμισμα του επιδόματος παραμεθορίου που, βάσει του Νόμου 4024/2011, χορηγείται στους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα. Είναι πραγματικά δύσκολο και άδικο, αν θέλετε, να υπηρετείς την πατρίδα σε απομακρυσμένα φυλάκια, όπως είναι το Φαρμακονήσι ή η Ψέριμος, τα οποία μάλιστα προσφάτως επισκέφθηκα, και να μη δικαιούσαι «επίδομα παραμεθορίου». Σας διαβεβαιώνω πως η ηγεσία του ΥΠΕΘΑ κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να διορθωθούν το συντομότερο τέτοιου είδους αδικίες.

Στο ΕΣΠΑ δεκάδες έργα του ΥΠΕΘΑ

Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες ένταξης έργων του ΥΠΕΘΑ στο ΕΣΠΑ;

Το ζήτημα αυτό που θίγετε, κ. Διονυσόπουλε, είναι πολύ σημαντικό, καθώς, δυστυχώς, στο παρελθόν είτε λόγω γραφειοκρατικών κολλημάτων είτε λόγω κακού σχεδιασμού ή είτε ακόμη λόγω έλλειψης συντονισμού μεταξύ αρμόδιων υπουργείων και φορέων, χάσαμε πολλούς πόρους τους οποίους θα μπορούσαμε να έχουμε αξιοποιήσει. Για εμάς η απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ αποτελεί πρώτη προτεραιότητα. Ήδη βρίσκονται στην τελική ευθεία για την ένταξή τους στα Επιχειρησιακά Προγράμματα του 2014-2020 δεκάδες έργα του ΥΠΕΘΑ. Μπορώ να σας αναφέρω χαρακτηριστικά κάποια από τα ώριμα έργα, όπως είναι η μηχανογράφηση Στρατιωτικών Νοσοκομείων μη εντεταγμένων στο Δίκτυο Υποστήριξης του ΦΙΛΙΠΠΟΣ I, ο εκσυγχρονισμός των υποδομών και η αναβάθμιση υπηρεσιών ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας με προμήθεια Radar για τα αεροδρόμια Καλαμάτας και Αγχιάλου, το Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης Ελλάδος στο Φαληρικό Δέλτα, η μετεγκατάσταση των υποδομών του Κρατικού Εργοστασίου Αεροσκαφών (ΚΕΑ) στην 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα, για την ανάπλαση και αξιοποίηση του παλιού αεροδρομίου Ελληνικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου