Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Πώς θα γίνονται όλες οι πληρωμές προς το δημόσιο

Μια ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία θα μπορεί να εξοφληθεί κάθε είδους φόρος, τέλος και οφειλή προς οποιονδήποτε δημόσιο φορέα και οργανισμό χτίζει το υπουργείο Οικονομικών.
Η υπηρεσία θα προσφέρεται μέσω του δικτυακού τόπου της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Η σχετική ομάδα εργασίας που έχει συστήσει ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων κ. Χάρης Τσαβδάρης βρίσκεται στην τελική φάση της υλοποίησης του σχετικού έργου το οποίο πρόκειται να εγκαινιάσει μια νέα εποχή για τις σχέσεις των πολιτών με το δημόσιο. «Αντί το υπουργείο Οικονομικών να δημιουργήσει μια απλή υπηρεσία ηλεκτρονικών πληρωμών όπου οι φορολογούμενοι πληρώνουν φόρους και τέλη, προχωρά στη δημιουργία μιας μεγάλης πλατφόρμας συναλλαγών η οποία θα μπορεί να διεκπεραιώσει τις πληρωμές των πολιτών για όλες τις συναλλαγές τους με το δημόσιο», λέει στο Capital.gr ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Πρακτικά αυτό σημαίνει τα εξής:

- οι φορολογούμενοι θα επισκέπτονται το δικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (www.gsis.gr) όπου θα μπορούν να κάνουν χρήση μιας υπηρεσίας πληρωμών μέσω πιστωτικής και χρεωστικής κάρτας.

- θα μπορούν να επιλέξουν την πληρωμή οποιουδήποτε φόρου ή τέλους που οφείλουν στο υπουργείο Οικονομικών (π.χ. εισοδήματος, τέλη κυκλοφορίας, φόροι κληρονομιάς, γονικής παροχής, ΦΠΑ).

- με την πάροδο του χρόνου θα ενσωματωθούν στην υπηρεσία πληρωμές για κάθε είδους φορέα του δημοσίου. Ετσι, θα μπορούν να εξοφληθούν δημοτικά τέλη για οποιοδήποτε δήμο της χώρας, τοπικά τέλη (π.χ. παρεπιδημούντων, τέλη έκδοσης οικοδομικών αδειών κλπ).

Κάθε δημόσιος φορέας, από τον πιο μικρό δήμο έως και ένα ολόκληρο υπουργείο, θα μπορεί να αναθέσει την είσπραξη των πόρων του στην ηλεκτρονική πλατφόρμα πληρωμών της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Με τον τρόπο αυτό αναμένονται οφέλη τόσο για τους πολίτες όσο και για το ίδιο το δημόσιο. Για τους πρώτους υπάρχει βελτίωση της εξυπηρέτησης και εξοικονόμηση χρόνου, ενώ για τους δημόσιους φορείς σημαίνει αύξηση των εσόδων τους και είσπραξή τους με λιγότερο διοικητικό κόστος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου