Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΝΕΑ:ΕΕΤΗΔΕ 2011-2012

 
«Λυπητερή» και σε ιδιοκτήτες αν οι ενοικιαστές «ξέχασαν» να πληρώσουντη ΔΕΗ

Σοκ για δεκάδες χιλιάδες φορολογούμενους που βλέποντας στο taxisnet τι χρωστάνε, διαπιστώνουν ότι... από τις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου έχει βεβαιωθεί προς είσπραξη και ΕΕΤΗΔΕ του 2012 που, όμως, το έχουν ήδη πληρώσει!

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, μετά από διασταύρωση που διενήργησε στις 2 και 3 Ιανουαρίου με βάση τα στοιχεία  που απέστειλε η ΔΕΗ, εντόπισε περισσότερους από 1 εκατομμύριο ιδιοκτήτες που φαίνεται να έχουν αφήσει απλήρωτο το ΕΕΤΗΔΕ από το 2012 για περίπου 1,6 εκατομμύρια ακίνητα.

Στην πλειοψηφία τους πρόκειται για ιδιοκτήτες ακινήτων που είτε από επιλογή, είτε από οικονομική αδυναμία, δεν πλήρωσαν το ΕΕΤΗΔΕ μαζί με το λογαριασμό της ΔΕΗ, ενώ κάποιοι άλλοι ήταν πελάτες σε ιδιωτικές εταιρίες παροχής ρεύματος  που παρακράτησαν τα χρήματά τους και δεν τα απέδωσαν στο δημόσιο, με αποτέλεσμα να καλούνται να πληρώσουν ξανά οι ίδιοι το «χαράτσι».

Όσο περνούν όμως οι ημερες, όλο και περισσότεροι ανακαλύπτουν μπαίνοντας στο taxisnet ότι… χρωστούν ΕΕΤΗΔΕ και πρέπει να το πληρώσουν μέχρι 31 Ιανουαρίου 2014, αν και οι ίδιοι πλήρωναν όλους τους λογαριασμούς ρεύματος της ΔΕΗ που τους έρχονταν κάθε μήνα.

Μετά από διαμαρτυρίες και τον απαραίτητο έλεγχο, στο υπουργείο Οικονομικών διαπιστώνουν τώρα ότι πρόκειται για μια μεγάλη κατηγορία καταναλωτών που πλήρωσαν το λογαριασμό ρεύματος με λίγες ημέρες  καθυστέρησης μετά την λήξη της προθεσμίας του ειδοποιητηρίου. Σε κάποιες περιπτώσεις αυτές, ήταν οι ενοικιαστές εκείνοι που καθυστέρησαν να πληρώσουν το λογαριασμό και, έτσι, και το ΕΕΤΗΔΕ του ιδιοκτήτη.

Η καθυστέρηση αυτή είχε σαν αποτέλεσμα να τους περιλάβει και αυτούς η ΔΕΗ στην  σχετική λίστα με όσους χρωστούν το ΕΕΤΗΔΕ, έστω και αν νόμιζαν ότι πληρώθηκε ή αν το πλήρωσαν οι ίδιοι με λίγες ημέρες καθυστέρησης.

Ειδικά για τους τελευταίους, η ΔΕΗ εισέπραξε τα χρήματα αλλά τα αφαίρεσε από τις χρεώσεις για την κατανάλωση  ρεύματος, χωρίς να ειδοποιήσει τους πελάτες της ότι το ΕΕΤΗΔΕ δεν εισπράχθηκε και ότι έχει στείλει ήδη κατάλογο οφειλετών στην εφορία.

Έτσι, ενάμισι χρόνο μετά, οι ιδιοκτήτες αυτοί που νόμιζαν ότι έχουν εξοφλήσει τους λογαριασμούς τους, βλέπουν στο taxisnet ότι χρωστούν μία ή δύο δόσεις του ΕΕΤΗΔΕ (συν προσαυξήσεις).

Για να διαπιστώσουν αν εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία όμως, οι ίδιοι οι φορολογούμενοι θα πρέπει τώρα να ανατρέξουν στις αποδείξεις πληρωμών των λογαριασμών –αν τις έχουν κρατήσει- και να βρουν  τι πλήρωσαν και πότε για ΔΕΗ και ΕΕΤΗΔΕ. Αν καθυστέρησαν αλλά η ΔΕΗ εισέπραξε όλο το ποσό (μαζί με εκείνο που αντιστοιχούσε στο ΕΕΤΗΔΕ) το συνυπολόγισε μόνο για την εξόφληση των χρεώσεων ρεύματος και, άρα, πιθανώς να δουν ότι είχαν και κάποιο πιστωτικό υπόλοιπο σε επόμενο λογαριασμό. Τα χρήματα που «γλίτωσαν» από τον λογαριασμό ρεύματος, αλλά θα πρέπει να τα πληρώσουν τώρα για φόρο και προσαυξήσεις στο δημόσιο.

Από την άλλη, ασφαλώς θα ήταν σκόπιμο  σε τέτοιες περιπτώσεις να εξετάσει κάποιος και αν στις πληρωμές που έκανε έστω και καθυστερημένα, πλήρωσε το ΕΕΤΗΔΕ και όχι ρεύμα, ώστε να μπορέσει να αμφισβητήσει την εκ νέου χρέωσή του από την εφορία.

Με κατασχέσεις κινδυνεύουν όσοι έχουν παλαιές οφειλές για το τέλος ακινήτων της διετίας 2011 - 2012, καθώς με εντολή του υπουργείου Οικονομικών ενεργοποιούνται εισπρακτικές διαδικασίες.
Σύμφωνα με εγκύκλιο που απεστάλη σε όλες τις εφορίες πριν από λίγες ημέρες, θα διενεργηθούν όλες οι απαραίτητες διασταυρώσεις για τον εντοπισμό των οφειλετών, ώστε να αποσταλούν τα σχετικά ειδοποιητήρια στους ιδιοκτήτες ακινήτων.
Οι οφειλέτες θα πρέπει να τακτοποιήσουν την οφειλή τους, πληρώνοντας ή ρυθμίζοντας το χρέος τους, καθώς σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύουν με κατάσχεση της περιουσίας τους, κινητής και ακίνητης.
Πώς θα γίνει έλεγχος
Οι διασταυρώσεις που θα πραγματοποιήσει η εφορία αφορούν τις καταστάσεις των οφειλών που διαγράφηκαν ως απλήρωτες από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ μετά από την παρέλευση 4μήνου, καθώς και τα στοιχεία από τις διακοπές συνδέσεων της επίμαχης περιόδου.
Κατόπιν, θα πραγματοποιηθεί διασταύρωση με τον αριθμό παροχής ρεύματος των υπόχρεων, με τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος, τα Ε2, τα Ε9 και τις αιτήσεις επιδόματος θέρμανσης.
Η διαδικασία αυτή είναι απαραίτητη για τη δημιουργία των καταλόγων με τους οφειλέτες και την αποστολή των ειδοποιητηρίων για την πληρωμή των χρεών.
Εξάλλου, στην απόφαση του υπουργείου διευκρινίζεται ότι όπου βεβαιώθηκε ΕΕΤΗΔΕ το 2011 και δεν βεβαιώθηκε για το 2012 λόγω μηδενισμού των τετραγωνικών μέτρων των ακινήτων της συγκεκριμένης παροχής, ο υπολογισμός του φόρου θα γίνει με βάση τα στοιχεία του 2011.
Αντιμέτωποι με την εφορία θα έλθουν το επόμενο διάστημα 1 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων για οφειλές άνω των 400 εκατ. ευρώ που αφορούν το τέλος ακινήτων του 2012. Οι προβλεπόμενες κυρώσεις.
Τα χρέη αυτά αφορούν 1,6 εκατομμύρια ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα επί συνόλου 7,5 εκατομμυρίων, οι ιδιοκτήτες των οποίων καλούνται να καταβάλουν τα οφειλόμενα ποσά αυτά έως και τις 31 Ιανουαρίου 2014.
Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων
έστειλε ήδη τη σχετική ηλεκτρονική πρόσκληση σε κάθε έναν από τους ιδιοκτήτες που δεν έχουν πληρώσει το ΕΕΤΗΔΕ.
Τα πρόστιμα
Οι ειδοποιήσεις έχουν αναρτηθεί στους λογαριασμούς που έχουν οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι στο διαδικτυακό σύστημα ΤΑΧΙSnet, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www1.gsis.gr/webtax/incomefp/per.jsp (επιλογή «Ειδοποιήσεις Πληρωμής ή Επιστροφής Φόρου»).
Όσοι αγνοήσουν την πρόσκληση της εφορίας θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή προστίμων,τόκων αλλά και κατασχέσεων καταθέσεων, εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων.
Ο εντοπισμός των ιδιοκτητών ακινήτων που δεν έχουν πληρώσει το χαράτσι του 2012 έγινε με το νέο σύστημα διασταυρώσεων που εφαρμόζει το υπουργείο Οικονομικών μέσω των αριθμών παροχής ηλεκτρικού ρεύματος που αναγράφονται σε καταλόγους πελατών της ΔΕΗ και τους αριθμούς παροχής ρεύματος που αναγράφονται στα έντυπα Ε1 και Ε2 των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, στις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων Ε9 και στις αιτήσεις είσπραξης επιδομάτων θέρμανσης.

Mάθετε μέσω TAXISnet πόσα χρωστάτε για το χαράτσι και για ποιά ακίνητα

[14.01.2014]
Τη δυνατότητα να μαθαίνουν μέσω taxisnet το ποσό που χρωστούν για απλήρωτα χαράτσια θα έχουν περίπου 1 εκατομμύριο ιδιοκτήτες, χωρίς να απαιτείται έτσι η φυσική τους παρουσία στις εφορίες. Εκτός από το ποσό του χαρατσιού που τους έχει βεβαιωθεί, οι φορολογούμενοι θα μπορούν να πληροφορούνται και τον αριθμό παροχής με τη διεύθυνση του σχετικού ακινήτου.

Η διαδικασία έχει ως εξής: Αφού εισάγουν τους κωδικούς τους για την είσοδο στο taxisnet οι φορολογούμενοι θα επιλέγουν την εφαρμογή ειδοποίηση πληρωμής και στη συνέχεια θα κάνουν κλικ στην επιλογή ειδοποίηση πληρωμής ΕΕΤΗΔΕ. Εκεί θα εμφανίζεται ο αριθμός παροχής του ανεξόφλητου χαρατσιού και η διεύθυνση του ακινήτου.

Τα ηλεκτρονικά ειδοποιητήρια για εφάπαξ εξόφληση του ΕΕΤΗΔΕ έχουν προθεσμία εξόφλησης έως 31 Ιανουαρίου, ενώ για όσους δεν πληρώσουν, αναμένεται να ενεργοποιηθούν οι διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, δηλαδή ακόμα και κατασχέσεις. Και για όσους όμως πληρώσουν εκπρόθεσμα, προβλέπεται η επιβολή των νέων προστίμων και συγκεκριμένα 10% με την παρέλευση 2μήνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου