Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Φοιτητικό επίδομα ενοικίου 2014 – ΠΑ. ΤΕΙ.


Με μία απλή αίτηση στις γραμματείες των σχολών τους και όχι στις τοπικές εφορίες θα μπορούν πλέον οι φοιτητές να αιτηθούν χορήγησης του νέου στεγαστικού επιδόματος των 1000 ευρώ.

Το  επίδομα δίδεται σε φοιτητές που νοικιάζουν σπίτι σε πόλη διαφορετική της κύριας κατοικίας τους. Δικαίωμα να λάβουν το επίδομα έχουν οι προπτυχιακοί φοιτητές, είτε Έλληνες, είτε υπήκοοι άλλων χωρών της ΕΕ, για τόσα έτη όσα είναι τα έτη των σπουδών του τμήματος στο οποίο φοιτούν. Η διάρκεια αυτών βεβαιώνεται στο πιστοποιητικό καλής επίδοσης που χορηγείται στον φοιτητή.

Δεν δικαιούνται το επίδομα όσοι φοιτούν για την απόκτηση δεύτερου πτυχίου, ανεξαρτήτως του τρόπου εισαγωγής τους αλλά ούτε και όσοι διαμένουν σε φοιτητικές εστίες.

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που αν μετά από έλεγχο αποδειχθεί ότι το επίδομα εισπράχθηκε από μη δικαιούχο, τότε θα επιβάλλεται το τριπλάσιο πρόστιμο.

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ
 
α) Ο φοιτητής να διαμένει σε μισθωμένη οικία λόγω των σπουδών του, σε πόλη άλλη της κύριας κατοικίας του όπου οι γονείς του ή ο ίδιος δεν έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία άλλης κατοικίας. Το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης θεωρείται ως μια πόλη. Επίσης θεωρείται ως μια πόλη ο Νομός Αττικής, πλην όλων των νησιωτικών περιοχών του, καθώς και των πόλεων ή περιοχών του που απέχουν από το κέντρο της Αθήνας περισσότερο από σαράντα (40) χιλιόμετρα, οι οποίες θεωρούνται ως αυτοτελείς πόλεις.
β) Να αποδεικνύεται η φοίτησή τους με πιστοποιητικό του Τμήματος, στο οποίο βεβαιώνεται ότι ο φοιτητής είχε επιτυχία στις εξετάσεις τουλάχιστον στα μισά του συνολικού αριθμού των μαθημάτων του, που προβλέπεται στο ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών του προηγούμενου έτους ή των αντίστοιχων δυο εξαμήνων, εκτός του πρώτου έτους για το οποίο απαιτείται μόνο πιστοποιητικό εγγραφής.
γ) Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους να μην υπερβαίνει τα τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ προσαυξανόμενο κατά τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί πέραν του ενός. Ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του φορολογούμενου, της συζύγου του και των ανήλικων τέκνων του, από κάθε πηγή. Η εν λόγω εισοδηματική ενίσχυση δεν λαμβάνεται υπόψη για τον προσδιορισμό του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος με βάση το οποίο χορηγείται.
δ) Οι γονείς του φοιτητή ή ο ίδιος να μην είναι κύριοι ή επικαρπωτές κατοικιών (ιδιοχρησιμοποιούμενων ή εκμισθωμένων) που υπερβαίνουν τα διακόσια (200)τ.μ. με εξαίρεση κατοικίες ή διαμερίσματα που βρίσκονται σε δήμο ή κοινότητα με πληθυσμό λιγότερο των τριών χιλιάδων (3000) κατοίκων, όπως οι οργανισμοί αυτοί τοπικής αυτοδιοίκησης προβλέπονταν πριν την ισχύ του Ν.2539/1997 (ΦΕΚ 244 Α’) Επισημαίνεται ότι :
1. Δικαιούχος του επιδόματος είναι το πρόσωπο που θεωρείται ότι βαρύνει ο φοιτητής, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 7 του Ν2238/1994. Κατ’ εξαίρεση δικαιούχος θα είναι ο ίδιος ο φοιτητής εφόσον:
α) είναι ορφανός από τους δυο γονείς ή
β) οι γονείς του είναι κάτοικοι εξωτερικού ή
γ) είναι πάνω από είκοσι πέντε (25) ετών ή
δ) είναι υπόχρεος σε υποβολή φορολογικής δήλωσης σύμφωνα με το άρθρο 61 του Ν.2238/1994 και δεν θεωρείται προστατευόμενο μέλος σύμφωνα με το άρθρο 7 του ίδιου νόμου.
2. Το επίδομα χορηγείται για τόσα έτη όσα είναι και τα έτη σπουδών του αντίστοιχου Τμήματος, σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας του, η διάρκεια δε αυτών βεβαιώνεται στο πιστοποιητικό καλής επίδοσης που χορηγείται στο φοιτητή.
3. Αν μετά από έλεγχο αποδειχθεί ότι το επίδομα εισπράχθηκε από μη δικαιούχο, λόγω μη συνδρομής των προϋποθέσεων, αυτό καταλογίζεται στο τριπλάσιο και επιδιώκεται η επιστροφή του στο Δημόσιο, κατά τις διατάξεις του Κ.Ε.Δ.Ε.
4. Το επίδομα χορηγείται στους προπτυχιακούς φοιτητές, Έλληνες υπηκόους, ή υπηκόους άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
5. Δεν δικαιούνται του επιδόματος αυτού όσοι φοιτούν για την απόκτηση δεύτερου πτυχίου, ανεξαρτήτως του τρόπου εισαγωγής τους.
ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ
1. Αίτηση – Υπεύθυνη Δήλωση του δικαιούχου (με το γνήσιο της υπογραφής). Η σχετική αίτηση – Υπεύθυνη Δήλωση δίδεται από το Τμήμα Φοιτητικής Μέριμνας ή εκτυπώνεται από την ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου. Σε περίπτωση υποβολής της αίτησης εκτός του δικαιούχου, απαιτείται η υποβολή εξουσιοδότησης με το γνήσιο της υπογραφής.
2. α) Πιστοποιητικό καλής επίδοσης που χορηγείται από το Τμήμα όπου φοιτά ο φοιτητής, και εκδίδεται εντός των τριών πρώτων μηνών κάθε ημερολογιακού έτους. Στο πιστοποιητικό βεβαιώνεται ότι: i ) ο φοιτητής σημείωσε επιτυχία στις εξετάσεις του ημίσεως του συνολικού αριθμού των μαθημάτων του ενδεικτικού προγράμματος σπουδών του προηγούμενου έτους ή των αντίστοιχων δυο εξαμήνων. ii) η διάρκεια των σπουδών του αντίστοιχου Τμήματος. β) Κατά το πρώτο έτος σπουδών αντί του ανωτέρω πιστοποιητικού υποβάλλεται πιστοποιητικό εγγραφής .
3. Αντίγραφο ή επικυρωμένη φωτοτυπία του εκκαθαριστικού σημειώματος φόρου εισοδήματος του οικονομικού έτους για το οποίο ζητείται η εισοδηματική ενίσχυση (εισοδήματα προηγούμενου έτους ) ή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του ιδίου έτους (Έντυπο Ε1) αν κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης δεν έχει παραληφθεί το εκκαθαριστικό σημείωμα. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος δεν υποχρεούται στην υποβολή φορολογικής δήλωσης υποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση του ν.1599/1986, με ανάλογο περιεχόμενο, θεωρημένη από την οικεία Δ.Ο.Υ.
4. Αντίγραφο ή επικυρωμένη φωτοτυπία από τη Δ.Ο.Υ. της δήλωσης περιουσιακής κατάστασης (Ε9) και τις μέχρι σήμερα τροποποιήσεις.
5. Υπεύθυνη Δήλωση του ν.1599/1986 (με το γνήσιο της υπογραφής) του δικαιούχου του στεγαστικού επιδόματος ότι αυτά που αναφέρονται στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης (Ε9) (αρχική και τροποποιήσεις αυτής) είναι η συνολική περιουσιακή του κατάσταση.
6. Στην περίπτωση εξαιρούμενης κατοικίας ή διαμερίσματος που βρίσκονται σε δήμο ή κοινότητα με πληθυσμό λιγότερο των τριών χιλιάδων (3000) κατοίκων απαιτείται σχετική βεβαίωση για τον αριθμό των κατοίκων από τον δήμο ή την Κοινότητα.
7. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του δικαιούχου.
8. Βεβαίωση μόνιμης κατοικίας του φοιτητή (βεβαίωση δήμου ή κοινότητας ή λογαριασμός ΔΕΗ).
9. Υπεύθυνη δήλωση του ν.1599/1986 (με το γνήσιο της υπογραφής) του δικαιούχου περί της μη είσπραξης του στεγαστικού επιδόματος για το ίδιο έτος άλλη φορά .
10. Μισθωτήριο συμβόλαιο (κατατεθημένο στη Δ.Ο.Υ.) κατοικίας που βρίσκεται στον τόπο φοίτησης και σε πόλη άλλη της κύριας κατοικίας του φοιτητή, στην οποία πόλη οι γονείς του ή ο ίδιος δεν έχουν την πλήρη κυριότητα ή επικαρπία άλλης κατοικίας. Το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης θεωρείται ως μια πόλη. Επίσης θεωρείται ως μια πόλη ο Νομός Αττικής, πλην όλων των νησιωτικών περιοχών του, καθώς και των πόλεων ή περιοχών του που απέχουν από το κέντρο της Αθήνας περισσότερο από σαράντα (40) χιλιόμετρα, οι οποίες θεωρούνται ως αυτοτελείς πόλεις. Ως μίσθωση θεωρείται και η διαμονή σε ξενοδοχείο ή πανσιόν υπό την προϋπόθεση ότι θα προσκομίζει ο φοιτητής βεβαίωση τουλάχιστον δίμηνης διαμονής και απόδειξη παροχής υπηρεσιών για το ίδιο διάστημα. Δε θεωρείται μίσθωση η διαμονή σε φοιτητική εστία ή οικοτροφείο.
11. Υπεύθυνη δήλωση (ν.1599/1986) (με το γνήσιο της υπογραφής) του δικαιούχου στην οποία να αναγράφεται ο αριθμός του τραπεζικού λογαριασμού σε μορφή ΙΒΑΝ ή φωτοτυπία του λογαριασμού στην οποία να αναγράφεται το ΙΒΑΝ. Η είσπραξη του στεγαστικού επιδόματος γίνεται μέσω τραπεζικού λογαριασμού.
Επισημαίνεται ότι: Δικαιολογητικά τα οποία κατατίθενται σε φωτοτυπία θα συνοδεύονται από Υπεύθυνη Δήλωση του ν.1599/1986 (με το γνήσιο της υπογραφής) του δικαιούχου του στεγαστικού επιδόματος με την οποία θα δηλώνει ότι τα δικαιολογητικά που καταθέτει σε φωτοτυπία είναι αληθή και ακριβή από τα πρωτότυπα που κατέχει.
ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ
Η Αίτηση-Υπεύθυνη Δήλωση με τα δικαιολογητικά θα υποβάλλεται από τον δικαιούχο ή το νομίμως εξουσιοδοτημένο πρόσωπο στο Τμήμα Φοιτητικής Μέριμνας κατά τις ημέρες Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή και κατά τις ώρες 11.00-14.00 έως 31 Μαρτίου 2014. Μετά τη λήξη της προθεσμίας δεν θα γίνονται δεκτές αιτήσεις.


ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΑΙΤΗΣΕΙΣΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΙΔΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΟΣΜΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Ποιοι δικαιούνται το φοιτητικό επίδομα του 2014 ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ 2014 2014-01-22 Αξιολόγηση:5 1 2 3 4 5 (1 Ψήφος) Ποιοι δικαιούνται το φοιτητικό επίδομα του 2014 Ποιοι δικαιούνται το φοιτητικό επίδομα του 2014 Στα περισσότερα πανεπιστήμια και ΤΕΙ έχουν ξεκινήσει οι αιτήσεις στις Γραμματείες για το φοιτητικό επίδομα 2014 των 1000 ευρώ που θα δοθεί σε δικαιούχους φοιτητές. Η προθεσμία για τις αιτήσεις στις Γραμματείες για το Φοιτητικό Επίδομα 2014 από τους φοιτητές λήγει τέλος Μαρτίου. Συγκεκριμένα οι Γραμματείες των τμημάτων των ΑΕΙ και ΤΕΙ έχουν ήδη καλέσει τους δικαιούχους για το Φοιτητικό Επίδομα 2014 με ανακοινώσεις τους να υποβάλουν τις αιτήσεις τους και χωρίς να χρειαστεί να απευθυνθούν στις εφορίες, αφού οι γραμματείες των σχολών θα υποβάλουν τις αιτήσεις στις αρμόδιες υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου όπως έγινε και πέρσι Η αλλαγή αυτή στην διαδικασία για το Φοιτητικό Επίδομα που θεσμοθετήθηκε από πέρσι μόνο προς την διευκόλυνση των φοιτητών δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ότι ήταν , αλλά αποσυμφόρησε μερικώς τις εφορίες. Οι φοιτητές κάθε άλλο ωφελήθηκαν αφού ακόμη και μέχρι και πριν λίγες ημέρες εκκρεμούσαν πληρωμές σε δικαιούχους . Η διαδικασία που τηρήθηκε από τις υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου παρουσίασε μεγάλη καθυστέρηση στον έλεγχο των δικαιολογητικών σύμφωνα με πληροφορίες που προκύπτουν από το ρεπορτάζ του dikaiologitika.gr αφού οι Γραμματείες των τμημάτων περίμεναν να συγκεντρώσουν όλους τους φακέλους των φοιτητών ώστε να τους στείλουν στις υπηρεσίες ελέγχου με αποτέλεσμα να συγκεντρωθούν μαζικά φάκελοι προς έλεγχο. Ελπίζουμε φέτος και προς όφελος των φοιτητών να δοθούν σωστές οδηγίες για να αποφευχθεί το φαινόμενο αυτό της καθυστέρησης απόδοσης των 1000 ευρώ στους φοιτητές .

www.dikaiologitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου