Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Απόφαση ΣτΕ: Αλλάζει το μισθολογικό χάρτη για στρατιωτικούς, αστυνομικούς και αποστράτους



ΤΑ ΠΟΣΑ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ Σημαντικές αυξήσεις αποδοχών τόσο για τους εν ενεργεία όσο και για τους συνταξιούχους στρατιωτικούς, αστυνομικούς, λιμενικούς και πυροσβέστες αναμένεται να προκύψουν από την εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικράτειας με την οποία κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι περικοπές του μνημονιακού νόμου 4093/2012, οι οποίες επιβλήθηκαν αναδρομικά από την 1η Αυγούστου 2012.
Σύμφωνα με... υπολογισμούς που βασίζονται στα δεδομένα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η εκτέλεση της απόφασης του ΣτΕ θα έχει ως συνέπεια:

Ι. Να αυξηθούν από 3% έως και 25% οι βασικοί μισθοί και από 10% έως και 37% τα επιδόματα των εν ενεργεία στρατιωτικών, αστυνομικών, πυροσβεστών και λιμενικών. Αυτό σημαίνει ότι οι βασικοί μισθοί των ένστολων θα πρέπει να αυξηθούν κατά 8 έως και 464 ευρώ το μήνα, ενώ τα επιδόματα θα πρέπει να αυξηθούν κατά 3 έως και 178 ευρώ το μήνα. Οι συνολικές αποδοχές των ενστόλων θα αυξηθούν κατά 10% έως και 30% ώστε να επανέλθουν στα επίπεδα που βρίσκονταν τον Ιούλιο του 2012.

Επιπλέον, εφόσον η απόφαση εφαρμοστεί άμεσα, οι ένστολοι δικαιούνται να λάβουν αναδρομικά για 19 μήνες, τα οποία κυμαίνονται από 152 έως και 8.816 ευρώ όσον αφορά τους βασικούς μισθούς και από 60 έως και 3.387 ευρώ όσον αφορά τα επιδόματα!

ΙΙ. Να αυξηθούν κατά 100 έως και 820 ευρώ το μήνα ή κατά 8% έως και 25% τα ακαθάριστα ποσά των συντάξεων των στρατιωτικών, των αστυνομικών, των λιμενικών και των πυροσβεστών. Τα καθαρά ποσά, ωστόσο, θα αυξηθούν λιγότερο, καθώς θα χρειαστεί να επανακαθοριστούν τα επίπεδα των συντάξεων όπως είχαν διαμορφωθεί τον Ιούλιο του 2012 και εν συνεχεία να υπολογιστούν ξανά, επί των ποσών αυτών, οι κλιμακωτές μειώσεις 5% - 20% που επιβλήθηκαν από την 1η-1-2013 σε εφαρμογή του Μνημονίου II.

Πιο αναλυτικά, τα αποτελέσματα που θα έχει η εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ θα είναι τα ακόλουθα:

1. Οι βασικοί μισθοί των υπηρετούντων στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας θα αυξηθούν κατά 8 έως και 464 ευρώ το μήνα. Τα αναδρομικά που θα πρέπει να καταβληθούν κυμαίνονται μέχρι στιγμής από 152 έως 8.816 ευρώ.

2. Τα επιδόματα εξομάλυνσης μισθολογικών διαφορών θα αυξηθούν κατά 11,72 έως 25,88 ευρώ το μήνα. Τα αναδρομικά που αναλογούν στους 18 μήνες οι οποίοι έχουν παρέλθει από την 1η Αυγούστου 2012 μέχρι σήμερα κυμαίνονται από 222,68 έως 491,72 ευρώ.

3. Τα επιδόματα ειδικής απασχόλησης θα χρειαστεί να αυξηθούν κατά 15,43 έως 88 ευρώ το μήνα, ανάλογα με το βαθμό. Θα πρέπει επίσης να καταβληθούν και αναδρομικά από 293,17 έως 1.627 ευρώ.

4. Τα επιδόματα θέσης-υψηλής ή αυξημένης ευθύνης θα απαιτηθεί να αυξηθούν κατά 3,15 έως και 178 ευρώ το μήνα και να καταβληθούν και αναδρομικά από 59,85 έως 3.386,94 ευρώ, ανάλογα με το βαθμό.

5. Τα έξοδα παράστασης για τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας θα πρέπει να αυξηθούν κατά 26 έως 83 ευρώ το μήνα και να χορηγηθούν και αναδρομικά από 487,92 έως 1.579,66 ευρώ.

6. Στα επιδόματα ευθύνης διοίκησης θα πρέπει να δοθούν αυξήσεις κατά 10 έως 24 ευρώ το μήνα. Ταυτόχρονα θα πρέπει να καταβληθούν αναδρομικά από 185,63 έως 456,19 ευρώ.

7. Το επίδομα αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας θα αυξηθεί κατά 16 ευρώ για τις Ένοπλες Δυνάμεις και κατά 21 ευρώ για τα Σώματα Ασφαλείας. Θα πρέπει επίσης να καταβληθούν αναδρομικά 304 ευρώ στους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων και 401,28 ευρώ στο ένστολο προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ., του Πυροσβεστικού και του Λιμενικού Σώματος.

8. Το επίδομα ειδικών συνθηκών θα αυξηθεί από τα 65 στα 72 ευρώ το μήνα, ενώ θα πρέπει να δοθούν και αναδρομικά 133 ευρώ.

Από τις παραπάνω αυξήσεις στους βασικούς μισθούς και στα επιδόματα αναμένεται να προκύψουν αυξήσεις έως και 30% για τις συνολικές αποδοχές των υπηρετούντων στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι:

Οι συνολικές μικτές αποδοχές του αρχηγού ΓΕΕΘΑ (έγγαμου χωρίς προστατευόμενα τέκνα με 29 έτη υπηρεσίας συμπληρωμένα) θα αυξηθούν κατά 1.220 ευρώ το μήνα ή κατά 26,4%. Από 4.615 ευρώ το μήνα που ανέρχονται σήμερα θα επανέλθουν στις 5.835 ευρώ το μήνα που είχαν διαμορφωθεί μέχρι 31-7-2012.

Οι συνολικές μικτές αποδοχές ενός αντισμηνάρχου με 28 έτη υπηρεσίας και 2 προστατευόμενα τέκνα θα αυξηθούν κατά 450 ευρώ το μήνα ή κατά 30%. Από 1.500 ευρώ το μήνα που ανέρχονται σήμερα θα επανέλθουν στα 1.950 ευρώ το μήνα που είχαν διαμορφωθεί μέχρι τις 31-7-2012.

Οι συνολικές μικτές αποδοχές ενός ταγματάρχη έγγαμου με δύο προστατευόμενα τέκνα και με 21 έτη υπηρεσίας συμπληρωμένα θα αυξηθούν κατά 204 ευρώ το μήνα ή κατά 15,57%. Από 1.310 ευρώ το μήνα που ανέρχονται σήμερα θα φθάσουν τα 1.514 ευρώ. Οι συνολικές μηνιαίες αποδοχές ενός αρχικελευστή έγγαμου με 21 έτη υπηρεσίας θα αυξηθούν κατά 120 ευρώ ή κατά 11% από 1.090 σε 1.210 ευρώ.

9. Τα ακαθάριστα ποσά των συντάξεων των στρατιωτικών θα αυξηθούν κατά 100 έως και 820 ευρώ ή κατά 8% έως 25% για τους περισσότερους δικαιούχους, ωστόσο στα «καθαρά ποσά» οι αυξήσεις θα είναι πολύ χαμηλότερες καθώς θα χρειαστεί να επανυπολογιστούν επί των νέων αυξημένων ακαθάριστων ποσών οι μειώσεις 5%-20% που επιβλήθηκαν από την 1η-1-2013, σε εφαρμογή των συμφωνηθέντων στο Μνημόνιο II. Εκτιμάται πάντως ότι τα νέα καθαρά ποσά μηνιαίων αποδοχών θα είναι αυξημένα κατά 80 έως και 600 ευρώ το μήνα για τους περισσότερους απόστρατους!

Η δικαίωση για τις περικοπές και τι συνεπάγεται

Η ΑΠΟΦΑΣΗ του Συμβουλίου της Επικράτειας (ΣτΕ) για την αντισυνταγματικότητα των περικοπών σε μισθούς, επιδόματα και συντάξεις των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας με το Μνημόνιο 3, εκλαμβάνεται ως δικαίωση από τους ένστολους. Κρατούν μικρό καλάθι όμως, δεδομένου ότι η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο της δημοσιονομικής εκτροπής, άρα πρέπει να αναζητήσει ισοδύναμα μέτρα, ενώ με το πρωτογενές πλεόνασμα στοχεύει να ικανοποιήσει και άλλες κοινωνικές ομάδες πέραν των ενστόλων.

Σε κάθε περίπτωση, η άρση της αδικίας και η αποκατάσταση των αποδοχών θα γίνει σαφής όταν καθαρογραφεί η απόφαση του ΣτΕ. Οι ένστολοι είχαν προσβάλει τη μείωση των μισθών των εν ενεργεία στελεχών που είναι άμεσα συνδεδεμένοι και καθορίζουν το ποσό των συντάξεων, την αναδρομική περικοπή από 1ης Αυγούστου του 2012 και την περικοπή των τότε δώρων και επιδομάτων. Τις διατάξεις δηλαδή των κανονιστικών πράξεων του Νόμου 4093/12 (Μνημόνιο 3). Δεν είχαν προσβάλει τη διπλή μείωση στις συντάξεις που συντελέστηκε από τις αρχές του 2013.

Σύμφωνα με πηγές των αποστράτων, τα αναδρομικά του 2012 υπολογίζονται στα 30 εκατ. ευρώ, ενώ οι περικοπές του 2013 αγγίζουν τα 100 εκατ. ευρώ, όπως και αυτά για κάθε επόμενο έτος. Αυτά είναι τα ποσά που θα κληθεί να καταβάλει το υπουργείο Οικονομικών, χωρίς όμως να υπολογιστούν η αύξηση της φορολόγησης στα ποσά της επιστροφής, η αύξηση των κρατήσεων στις περικοπές των ποσών των συντάξεων άνω των 1.200 και 1.300 ευρώ και η πιθανή αύξηση της κλίμακας των ποσοστών 5% - 20% μείωσης στις συντάξεις που ισχύουν από τις αρχές του 2013 σε όλους τους συνταξιούχους του Δημοσίου.

Τα εν ενεργεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας με την εφαρμογή του Μνημονίου 3 υπέστησαν ισοπεδωτικές μειώσεις τόσο στους βασικούς μισθούς όσο και στα επιδόματα, πολλά από τα οποία καταργήθηκαν. Από 3% έως 25% ήταν οι περικοπές στο βασικό μισθό με την πτώση στο μισθό του ανθυπολοχαγού στα 875 από τα 899 ευρώ και τη δυσμενή αλλαγή στους συντελεστές του μισθολογίου, ενώ από 10% έως 37% ήταν το «μαχαίρι» στα επιδόματα.

Εάν συνυπολογιστούν οι μειώσεις που έγιναν με το πρώτο και το δεύτερο Μνημόνιο, οι ένστολοι έχασαν έως και 50% των αποδοχών τους μέσα στα τρία χρόνια της οικονομικής κρίσης. Παρόμοιες ήταν και οι απώλειες για τους συνταξιούχους. Συνολικά υπέστησαν εννέα μειώσεις...

Κι όλα αυτά τη στιγμή που ο εισαγωγικός βαθμός στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας είναι του ανθυπολοχαγού και πιθανότατα ο μικρότερος στο Δημόσιο, οι ένστολοι είναι ο μοναδικός κλάδος που έχει μισθούς κάτω από του εισαγωγικού, με τα 2/3 των εν ενεργεία να είναι ανθυπασπιστές και κάτω. Πρόκειται, δηλαδή, για πραγματικό «λεπίδι» στις αποδοχές τους. Αυτό είναι που αναγνωρίζει το ΣτΕ όταν αναφέρει ότι «οι ένστολοι ανήκουν στο σκληρό πυρήνα του κράτους και χρήζουν ειδικής μεταχείρισης και προστασίας».

Οι ένστολοι αναγκάζονται να μετακινούνται συνεχώς λόγω των υπηρεσιακών αναγκών, πολλές φορές συντηρούν δύο σπίτια, ενώ δεν αμείβονται για υπερωριακή εργασία και νυχτερινά.

Το μοναδικό βοήθημα, των πάγιων οδοιπορικών, που δίδονταν στους στρατιωτικούς, κόπηκε από το υπουργείο Οικονομικών, καθώς ελήφθη υπόψη ως επίδομα, υποβιβάζοντάς τους ακόμη περισσότερο μισθολογικά.

Σπύρος Περβαινάς, Αντιναυάρχος Ε.Α. και προέδρος του Συντονιστικού Συμβουλίου Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων: «Τέτοιο “μαχαίρι” δεν έχει ξαναμπεί στο Δημόσιο»

«Η ΕΚΔΙΚΑΣΗ των προσφυγών που κατέθεσαν οι τρεις "θεσμικές" ενώσεις απόστρατων αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων (εκπροσωπούν 120.000 αποστράτους), οι ενώσεις των Σωμάτων Ασφαλείας και φορείς των εν ενεργεία στελεχών από το ΣτΕ, όπως έχει διαρρεύσει μας δικαιώνει. Αναμένουμε πάντως την τελική διατύπωσή της.

Δεν γνωρίζουμε το σκέλος και το μέγεθος της δικαίωσης, αλλά θεωρούμε ότι θα ικανοποιηθούμε: Πρώτον, ως προς τις αναδρομικές περικοπές από 1ης Αυγούστου 2012. Δεύτερον, ως προς τη μείωση των μισθών των εν ενεργεία στελεχών, που ως γνωστόν παρασύρουν αυτόματα και τις συντάξεις μας. Τρίτον, για την περικοπή των τότε υφιστάμενων δώρων. Θα ήθελα να επισημάνω ότι δεν προσβάλαμε το σκέλος που επέβαλε από 1ης Ιανουαρίου 2013 επιπλέον περικοπή 5%-20% σε όλους τους συνταξιούχους, άρα και σε εμάς, διότι θεωρήσαμε ότι αφορά όλο τον ελληνικό λαό και δεν επιχειρήσαμε να εξαιρεθούμε.

Σημειώνω ότι οι απόστρατοι έχουν υποστεί συνολικά εννέα περικοπές, περιλαμβανομένων και αυτών του Μνημονίου 3. Δεν υπολογίζονται όμως οι ρατσιστικές ηλικιακές δεσμεύσεις εργασίας και περαιτέρω μειώσεις των συντάξεων, με αποτέλεσμα το ποσοστό περικοπών να κυμαίνεται από 30% έως 60%. Τέτοιο “μαχαίρι” δεν έχει μπει σε καμία άλλη εργασιακή τάξη στο Δημόσιο».

Χρηστός Φωτόπουλος, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων: «Είναι δικαίωση των πολύμηνων αγώνων μας»

«ΘΕΩΡΟΥΜΕ σημαντική την αντισυνταγματικότητα των διατάξεων του νόμου 4093/12. Μόλις, όμως, δημοσιοποιηθεί η απόφαση θα γνωρίζουμε εάν κρίθηκε αντισυνταγματικό το σύνολο των περικοπών ή το μέρος που αφορά στις αναδρομικές περικοπές, δηλαδή από τον Αύγουστο του 2012 ως και την 31η Δεκεμβρίου 2012. Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση αποτελεί δικαίωση των πολύμηνων αγώνων μας, την οποία η Πολιτεία οφείλει να σεβαστεί στο ακέραιο. Να υπενθυμίσω ότι ως Ομοσπονδία είχαμε καταγγείλει το άδικο και τις ανισότητες του μισθολογίου μας προτού ακόμα ξεσπάσει η οικονομική κρίση.

Με το πρώτο και το δεύτερο Μνημόνιο, όπως όλοι οι εργαζόμενοι, είχαμε υποστεί σημαντικές περικοπές. Με το τρίτο οι περικοπές πολλαπλασιάστηκαν, γιατί το 45% των αποδοχών προέρχονται από επιδόματα. Επομένως, δικαιούμαστε να διεκδικούμε τη βελτίωση των αποδοχών των αστυνομικών, δεδομένου ότι η ίδια η κοινωνία αναγνωρίζει τόσο την αποστολή μας όσο και τις αντιξοότητες του λειτουργήματός μας».

Κάντε κλικ στις παρακάτω φωτό για μεγένθυση:
Click Click
Click Click

1 σχόλιο:

  1. Έρχονται εκλογές!!!
    Δεν είμαι πεσιμιστής, αλλά βλέπω οσονούπω να λέμε: "Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν"!!!
    Να θυμίσω το ανέκδοτο "σαλπιγτή βάρα νομή;" Μάλλον δεν χρειάζεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή