Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

ΝΕΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ - ΑΡΘΡΟ ΟΝALERT

"Είδαμε" το νέο μισθολόγιο των στρατιωτικών! Το "περιτύλιγμα" και οι "παγίδες" - Τι προβλέπει

02.09.2014 | 00:01
                             Image
Το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής ο επικεφαλής της ΓΔΟΣΥ υποστράτηγος Ζαχαρίας Πρασάκης είχε καλέσει στο γραφείο του τους προέδρους των τριών θεσμικών ενώσεων αποστράτων για να τους παρουσιάσει το νέο μισθολογιο. Αντίγραφο δεν δοθηκε σε κανένα ,ωστόσο έλαβαν διαβεβαιώσεις ότι όλα όσα προβλέπονται στο μισθολόγιο που θα “φύγει” από το ΥΠΕΘΑ με υπογραφή Αβραμόπουλου έχουν ως “θεμέλιο” την απόφαση του ΣτΕ και την επιστροφή μισθών στον Ιούλιο του 2012. Κάπως έτσι οι απόστρατοι έφυγαν συγκρατημένα ευχαριστημένοι αφού κατάλαβαν ότι το πως θα διαμορφωθεί τελικά το μισθολόγιο είναι απόφαση άλλων. Που σημαίνει του οικονομικού επιτελείου και του πρωθυπουργού.

Οι απόστρατοι μπορεί να είναι ευχαριστημένοι μ΄ όσα άκουσαν. Αλλά οι εν ενεργεία στρατιωτικοί θα διαπιστώσουν ότι το νέο μισθολόγιο είναι “πακεταρισμένο” σ΄ ένα πολύ εντυπωσιακό “ιλουστρασιόν” το οποίο όταν θα το ανοίξουν θα δουν ότι έχει μόνο παγίδες!

Για να εφαρμοστεί το  νέο μισθολόγιο χρειάζονται χρήματα. Και για να βρεθούν "κόβονται" λεφτά που οι στρατιωτικοί έπαιρναν όχι χαριστικά όπως παρουσιάζεται σκόπιμα στην κοινή γνώμη. Χρήματα που δίδονταν με την μορφή  "τεχνασμάτων" για να μην τους δοθούν κανονικές αυξήσεις. Αυτές είναι οι εκπλήξεις .

Η πρώτη και καλύτερη είναι η κατάργηση των μισθολογικών προαγωγών.
Η τρόϊκα δεν κάνει πίσω με τίποτα σ΄ αυτό το θέμα αφού δεν μπορεί με κανένα τρόπο να καταλάβει ότι όλα αυτά τα πραγματικά παράδοξα ήταν πολιτικάντικα τρικ για να πληρώνει το ελληνικό κράτος τους στρατιωτικούς του ,χωρίς να τους κάνει αυξήσεις. Οι στρατιωτικοί πληρώνουν τώρα την αδιαφορία πολιτικών αλλά και στρατιωτικών ηγεσιών πολλών ετών οι οποίες απέφυγαν να εντάξουν όλα αυτά στον μισθό τους.

Η κατάργηση αυτή θα έχει επίπτωση σε όσους τόσα χρονια πλήρωναν κρατήσεις με βάση τον “μισθολογικό” τους βαθμό και θα “εισπράξουν” με τον κανονικό βαθμό πολύ λιγότερα απ΄ όσα είχαν υπολογίσει.

Ακόμη και η διαβεβαίωση ότι το νέο μισιθολόγιο θα έχει βάση τους μισθούς του Ιουλίου του 2012, είναι υπό αίρεση. Γιατί επαναλαβανουμε ότι πρόκειται για το νέο μισθολόγιο πρόταση του ΥΠΕΘΑ. Το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί από Σαμαρά,Βενιζέλο,Χρδούβελη και Σταϊκούρα.

Πόσο είναι τελικά το κόστος της επιστροφής στους μισθούς του 2012; 137.400.000 ευρώ το χρόνο. Όσο για τα αναδρομικά; Υπολογίζονται περίπου σε 350 εκατομμύρια και αν επιστραφούν ,αυτό θα γίνει σε βάθος πενταετίας! Αυτό είναι το μόνο βέβαιο.

Μπορεί οι απόστρατοι να εμφανίζονται σχετικά ικανοποιημένοι απ΄ όσα άκουσαν από τον επικεφαλής της ΓΔΟΣΥ, ωστόσο σε άλλους διαδρόμους και γραφεία εντός ΥΠΕΘΑ δεν επικρατεί το ίδιο κλίμα. Αντιθέτως υπάρχουν απόψεις που λένε ότι “χρήματα δεν μπορούν να βρεθούν και συνεπώς η καλύτερη λύση που θα προκύψει είναι να επιστραφεί μάξιμουμ το 40% απ΄ όσα δικαιούνται να πάρουν οι στρατιωτικοί σε μισθούς και αναδρομικά”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου