Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

Τεκμήρια τέλος από το 2015

Στις επόμενες δηλώσεις οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν με βάση το τεκμαρτό εισόδημα

Τεκμήρια τέλος από το 2015                                                                                                                                                            Καταργούνται τα τεκμήρια διαβίωσης από το 2015
Υστερα από 36 χρόνια ζωής ως βασικό εργαλείο πάταξης της φοροδιαφυγής αλλά και με χαρακτηριστικά εφιάλτη για εκατομμύρια φορολογουμένους, τα τεκμήρια διαβίωσης οδεύουν προς κατάργηση από το 2015.
«Στοχεύουμε στη μετάβαση στην εποχή χωρίς τεκμήρια, χάρη στην προετοιμασία που έχει γίνει με την αξιοποίηση πληροφοριών και την υιοθέτηση σύγχρονων ελεγκτικών εργαλείων, ελπίζω από τα εισοδήματα του 2015» ανέφερε χθες ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, στο πλαίσιο συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.
Η ελπίδα του κ. Μαυραγάνη, αναφορικά με τον χρονικό ορίζοντα κατάργησης των τεκμηρίων, σχετίζεται με τις δυνατότητες της Φορολογικής Διοίκησης να τρέξει αποτελεσματικούς ελέγχους με βάση τα σύγχρονα ελεγκτικά εργαλεία, όπως οι έμμεσες τεχνικές προσδιορισμού του εισοδήματος.
Στο επίπεδο αυτό και η αρμόδια γενική γραμματέας Κατερίνα Σαββαΐδου συμφωνεί ότι τα τεκμήρια πρέπει να καταργηθούν από την ερχόμενη χρονιά.
Το ζήτημα είναι αν η Φορολογική Διοίκηση μπορεί να καλύψει μέσω ελέγχων το κενό που θα δημιουργήσει η κατάργηση των τεκμηρίων.  Η απάντηση της ΓΓΔΕ είναι καταφατική. Η Φορολογική Διοίκηση γνωρίζει ήδη τα περιουσιακά στοιχεία κάθε φορολογουμένου ενώ μπορεί να συμπεράνει από το ύψος των ετήσιων πραγματικών δαπανών του το πραγματικό ελάχιστο εισόδημα που απέκτησε. Εχει αναλυτικά στοιχεία από τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες, κλινικές, γυμναστήρια, εταιρείες ύδρευσης, κινητής τηλεφωνίας και ηλεκτρισμού που στέλνουν αναλυτικούς λογαριασμούς σε τακτά χρονικά διαστήματα για κάθε πελάτη τους ενώ η αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας αποκαλύπτεται εύκολα μέσω της άμεσης πρόσβασης των ελεγκτικών μηχανισμών στα στοιχεία και στην κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών.
Οι έμμεσες τεχνικές προσδιορισμού του εισοδήματος που ενεργοποιήθηκαν πριν από το καλοκαίρι έχουν αρχίσει ήδη να αποκαλύπτουν φοροφυγάδες. Τις επόμενες εβδομάδες μάλιστα θα γίνει ειδικό σεμινάριο επιμόρφωσης των ελεγκτών στη χρήση των έμμεσων τεχνικών προσδιορισμού του εισοδήματος και όπως όλα δείχνουν, απομένει μόνο η νομοθετική ρύθμιση για την κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης από το 2015.
Αυτό σημαίνει ότι για τελευταία φορά στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του 2014 που θα κατατεθούν την ερχόμενη άνοιξη οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν φόρο με βάση το τεκμαρτό εισόδημα που προκύπτει από την κατοχή σπιτιών, αυτοκινήτων, δεξαμενών κολύμβησης και λοιπών περιουσιακών στοιχείων και δαπανών που συνθέτουν σήμερα τα τεκμήρια διαβίωσης.
Με την κατάργηση των τεκμηρίων πάντως, μια σειρά από φορολογικές επιβαρύνσεις που συνδέονται με την τεκμαρτή δαπάνη, όπως για παράδειγμα ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης, θα πρέπει να επανεξετασθούν.
   
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου