Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης βήμα-βήμα

 



Αναλυτικός οδηγός για την υποβολή της αίτησης
Ξεκίνησε την λειτουργία της η ειδική εφαρμογή του υπουργείου Οικονομικών στο www.gsis.gr για την υποβολή αιτήσεων επιδότησης πετρελαίου θέρμανσης ύψους 35 λεπτών το λίτρο για τη χειμερινή περίοδο 2014-2015. Διαβάστε στο MoneyGuru.gr πως θα συμπληρώσετε την αίτηση βήμα-βήμα και τι στοιχεία θα πρέπει να υποβάλετε. 
 
Οι καταναλωτές που δικαιούνται επίδομα θέρμανσης βάσει των κριτηρίων του νόμου, πρέπει να υποβάλουν έως και 30 Μαίου τη σχετική αίτηση σε ηλεκτρονική φόρμα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (www.gsis.gr) όπου μπορούν να μπουν με τους κωδικούς του taxisnet και να καταχωρίσουν τα στοιχεία της απόδειξης που θα εκδώσει ο πρατηριούχος και τον αριθμό ενός τραπεζικού λογαριασμού τους, προκειμένου να πιστωθεί το ποσό του επιδόματος βάσει των προβλεπόμενων διαδικασιών. 
 
Σημειώνεται ότι, το επίδομα αφορά αγορές πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης, που πραγματοποιούνται από 15 Οκτωβρίου 2014 μέχρι και 30 Απριλίου 2015. Όσοι υποβάλλουν αίτηση και δεν παραγγείλουν τώρα πετρέλαιο μπορούν να λάβουν ως προκαταβολή το 25% της συνολικής επιδότησης, 20 ημέρες μετά την υποβολή της αίτησης.  
 
Η διαδικασία 
 
1) Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (www.gsis.gr) επιλέγετε τον σύνδεσμο «Επίδομα Πετρελαίου Θέρμανσης» όπως φαίνεται στην εικόνα.


2) Στην σελίδα που θα σας μεταφέρει ο σύνδεσμος της κεντρικής σελίδας θα πρέπει να πραγματοποιήσετε είσοδο με τους κωδικούς που έχετε για το TAXISnet.



 
Αν δεν διαθέτετε κωδικούς πρόσβασης στο TAXISnet μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ως Username τον ΑΦΜ σας και ως Password τον αριθμό ειδοποίησης ενός εκ των εκκαθαριστικών σημειωμάτων των τελευταίων 5 ετών.


3) Στην επόμενη σελίδα επιλέγετε περίοδο 2014-2015 και πατάτε το κουμπί Υποβολή/Διαχείριση Αίτησης




4) Εδώ μπορείτε να δείτε τις αιτήσεις που έχετε ήδη συμπληρώσει. Αν είναι η πρώτη αίτηση που υποβάλετε πατάτε το κουμπί «Συμπλήρωση Αίτησης»



5) Δηλώνετε ότι τα στοιχεία που θα υποβάλλετε είναι αληθή.



6) Αν είναι η πρώτη φορά που υποβάλλετε αίτηση μπορείτε να αιτηθείτε την προβλεπόμενη προκαταβολή του επιδόματος (25%). Επιλέγετε την αντίστοιχη επιλογή αν η κατοικία σας ανήκει σε πολυκατοικία και εισάγετε τα πρώτα 9 ψηφία του αριθμού παροχής ηλεκτρικού ρεύματος (τον βρίσκετε στον λογαριασμό της ΔΕΗ). Η διεύθυνση κατοικίας θα εμφανιστεί αυτόματα. Τέλος συμπληρώνετε τα τετραγωνικά μέτρα της κατοικίας όπως εμφανίζεται στο συμβόλαιο σας.



7) Στο τελευταίο βήμα συμπληρώνετε τα πεδία που σας ζητούνται και συγκεκριμένα: Αν η κατοικίας σας είναι ενοικιαζόμενη ή σας έχει παραχωρηθεί δωρεάν συμπληρώνετε το ΑΦΜ του εκμισθωτή/παραχωρούντος, αντίστοιχα. Τέλος συμπληρώνετε το IBAN του τραπεζικού λογαριασμού που είχατε υποβάλει και στην Φορολογική σας δήλωση και στοιχεία επικοινωνίας και πατάτε το κουμπί «υποβολή αίτησης».



Ύστερα από την επιτυχή υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης, η ηλεκτρονική εφαρμογή ελέγχει σε πραγματικό χρόνο τη συνδρομή ή μη των προϋποθέσεων που έχουν τεθεί για καταβολή του επιδόματος και επιστρέφει βεβαίωση με τα στοιχεία σας, καθώς και το αποτέλεσμα της αίτησης. 
Έχετε υπόψη σας πως θα πρέπει να φυλάσσεται για διάστημα πέντε ετών όλα τα συνδεόμενα με την υποβαλλόμενη αίτηση δικαιολογητικά, ενώ δεν θα γίνεται αποδεκτή η χρήση του ίδιου αριθμού λογαριασμού τραπέζης (IBAN) από δύο διαφορετικούς δικαιούχους επιδόματος. Επίσης δεν είναι αποδεκτή η χρήση του ίδιου αριθμού παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για περισσότερους από δύο δικαιούχους κατά την ίδια περίοδο θέρμανσης. 
 
Υποβολή αίτησης από διαχειριστή ή εκπρόσωπο πολυκατοικίας 
 
Εάν είστε διαχειριστής ή εκπρόσωπος πολυκατοικίας τότε αμέσως μόλις εισέλθετε στην ηλεκτρονική εφαρμογή με τους κωδικούς σας θα πρέπει να επιλέξετε του κουμπί «Διαχείριση Χιλιοστών Θέρμανσης» για να εισέλθετε σε μια άλλη φόρμα στην οποία θα κληθείτε να δώσετε αναλυτικά στοιχεία για όλα τα διαμερίσματα και τους ενοίκους της πολυκατοικίας σας, προκειμένου όσοι εξ' αυτών είναι δικαιούχοι του επιδόματος να καταφέρουν να το εισπράξουν.

Ειδικότερα, στη φόρμα αυτή θα πρέπει να δηλώσετε, τα ακόλουθα στοιχεία: 
 
   - τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου του διαχειριστή ή του προσώπου που εκπροσωπεί την πολυκατοικία ή της εταιρίας διαχείρισης της πολυκατοικίας,

   - τον Α.Φ.Μ. της πολυκατοικίας, εφόσον υπάρχει,

 - τον αριθμό της κοινόχρηστης παροχής ηλεκτρικού ρεύματος ή μιας παροχής ηλεκτρικού ρεύματος που εκπροσωπεί την πολυκατοικία,

   - τα χιλιοστά συμμετοχής των διαμερισμάτων στις δαπάνες θέρμανσης,

   - τα ονοματεπώνυμα των φυσικών προσώπων που διαμένουν στα διαμερίσματα τα οποία δεν χρησιμοποιούνται ως επαγγελματική στέγη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου