Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Προς αύξηση του ποσοστού κατάσχεσης μισθού ή σύνταξης


Πρόταση της κυβέρνησης προς την τρόικα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2015.
Picture 0 for Προς αύξηση του ποσοστού κατάσχεσης μισθού ή σύνταξης
Πρόταση για την αύξηση του ποσοστού του μισθού ή της σύνταξης που θα μπορεί να κατασχέσει η εφορία σε όσους χρωστούν στο δημόσιο περιλαμβάνει η πρόταση της κυβέρνησης προς την τρόικα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2015.  

Με βάση το σημερινό καθεστώς υπάρχει ακατάσχετο όριο 1.500 ευρώ για όλους τους φορολογούμενους ενώ υψηλότερο μισθό ή σύνταξη μπορεί να κατασχεθεί έως το 25% αρκεί το ποσό που θα απομείνει μετά την κατάσχεση να μην υπολείπεται των 1.500 ευρώ. 

Στην πρόταση προς την τρόικα αναφέρεται ότι στο πλαίσιο της επανεξέτασης του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων πρόκειται να επενεξεταστεί και το συγκεκριμένο ποσοστό κατάσχεσης με προφασή στόχο την αύξησή του. Η πρόταση που έχει γίνει από υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΟΙΚ προβλέπει την αύξηση του ποσοστού κατάσχεσης πάνω από το ακατάσχετο όριο στο 50%. Η αύξηση αυτή, εφόσον πραγματοποιηθεί, στην πράξη θα επηρρεάσει όσους λαμβάνουν υψηλό μισθό ή σύνταξη. 

Για να προστατευθούν από τις κατασχέσεις της εφορίας οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δηλώσουν ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό στη σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή στο taxisnet.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου