Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

Προθεσμία μέχρι 30 Ιουνίου για τη δήλωση των ακινήτων


Ευκαιρία για «διόρθωση» των στοιχείων
09 Ιουν 2015
Picture 0 for Προθεσμία μέχρι 30 Ιουνίου για τη δήλωση των ακινήτων
Τους γρίφους του εντύπου Ε9 καλούνται να αποκρυπτογραφήσουν οι φορολογούμενοι που απέκτησαν, πώλησαν ή μεταβίβασαν με γονική παροχή ή δωρεά ακίνητα εντός του 2014, καθώς και όσοι θέλουν να διορθώσουν τα στοιχεία των ακινήτων τους από το 2010 και μετά.
 
Οι φορολογούμενοι έχουν προθεσμία έως τις 30 Ιουνίου για να υποβάλουν ηλεκτρονικά το έντυπο Ε9 και να δηλώσουν τις μεταβολές στην περιουσιακή τους κατάσταση. Όσοι δεν είχαν καμία μεταβολή πέρυσι στην ακίνητη περιουσία τους δεν χρειάζεται να κάνουν απολύτως τίποτα.
 
Αντίθετα, ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι όσοι υποβάλλουν για πρώτη φορά το Ε9, καθώς τα στοιχεία αυτά θα αποτελέσουν τη βάση για τον υπολογισμό του φόρου ακινήτων που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος. Σημειώνεται ότι μεταβολές στην περιουσιακή κατάσταση που πραγματοποιούνται από την 1η Ιανουαρίου 2015 και μετά θα πρέπει πλέον να αποτυπώνονται στο έντυπο Ε9 μέσα σε 30 ημέρες από τη μεταβολή αυτή. Εξαίρεση αποτελούν οι κληρονομιές ακινήτων, για τις οποίες ο κληρονόμος πρέπει να υποβάλει δήλωση στοιχείων ακινήτων μέσα σε τριάντα ημέρες από τη λήξη της προθεσμίας αποποίησης κληρονομιάς.
 
Ποιες υπηρεσίες παρέχονται μέσω της εφαρμογής του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Περιουσιολογίου;
 
Από την υπηρεσία αυτή τα Φυσικά πρόσωπα μπορούν να υποβάλουν:
 
• Δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) για τα έτη 2015 και 2016 (διαρκούς ενημέρωσης)
 
• Τροποποιητική δήλωση Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) έτους 2014.
 
• Αρχική δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) έτους 2014, εάν δεν έχει εκδοθεί πράξη Διοικητικού προσδιορισμού φόρου ΕΝΦΙΑ.
 
• Αρχική και τροποποιητική δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) για τα έτη 2010 έως 2013.
 
• Επίσης, δίνεται η δυνατότητα εκτύπωσης ατομικού εκκαθαριστικού σημειώματος ΦΑΠ για τα έτη 2010 έως 2013 και πράξης Διοικητικού προσδιορισμού φόρου ΕΝΦΙΑ για το έτος 2014 εφόσον αυτά έχουν εκδοθεί και επιπλέον εκτύπωση δόσεων με ταυτότητες οφειλής (Τ.Ο.) για τον ΕΝΦΙΑ 2014.•
 
• Επίσης, στο έτος 2015, μπορείτε να εκτυπώσετε Πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου